Författare Ämne: Två tikar som slåss  (läst 8482 gånger)

jackie

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 21
  • Visa profil
  • E-post
Två tikar som slåss
« skrivet: 2009-05-10 10:25:09 »

 Hej, Jag har två tikar som kommit bra överens. Den ena är modell mindre och är 6 år, den andra tiken är 4 år och ganska mycket större.
Till saken hör också att de båda är terriers... ;)
Den äldre tiken har alltid varit dominant. Både över den yngre tiken och gärna försökt att dominera över andra familjemedlemmar också.
Den yngre tiken har alltid visat underkastelse.
De har kommit bra överens. Visst har de slagits några gånger men jag kan nog räkna de tillfällena på ena handens fingrar.

Men igår hände något otrevligt. Jag hade ställt ner soporna på golvet och den äldsta tiken hittade något mumsigt där. Jag talade om för henne att det där skulle hon minsan låta bli och puttade in henne i rummet brevid. Hon var verkligen sur på mig. Så i dörren till det andra rummet kommer den yngre tiken. Vad händer? Den äldsta tikens dåliga humör går ut över den yngre tiken. Det blir fullt slagsmål.
(Den yngre är mycket fysiskt starkare än den äldre)
I slutstadiet ligger den äldre på rygg och piper medan den yngre biter på. Men slagsmålet verkar ändå inte vilja ta slut. Vid ett tillfälle släpper den yngre taget för en liten stund och jag lyckas gå emellan. Den yngre var på väg att göra en ny attack.
Den äldre har blivit biten och blör lite här och var medan den yngre inte har en skråma.
Direkt efter slagsmålet trodde jag att den äldsta tiken farit väldigt illa. Hon hade väldigt ont och skakade.

Så nu sitter jag här och undrar hur jag skall gå vidare. Skadorna på den äldre tiken var inte så illa att jag behövde ta henne till veterinären eller något, men hon har legat större tiden efter slagsmålet för hon har ont. Jag har hållit dem isär en hel del eftersom det är tydligt att den äldre vill vara ifred.
Då jag släppt ihop dem är det mycket tydligt att den yngsta tiken visar dominans över den äldre (som ju just nu inte mår så bra heller)

Så hur tycker ni jag skall göra? Är det bara att släppa ihop dem och låta allt ha sin gång?
Eller kommer den äldre tiken (kom ihåg - terrier) att försöka ta tillbaka sin rang-ställning när hon mär lite bättre och nya slagsmål är att vänta?
Kan det bli så illa att jag inte kan ha kvar båda två?
Har ni några råd att ge mig???
Tacksam för alla svar!
Loggat

shansu

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 2
  • Visa profil
  • E-post
Två tikar som slåss
« Svar #1 skrivet: 2009-05-16 08:55:33 »

 vad är det för sorts terrier? Jag har flera tibetanska terrier (inte terrier, bara namnet för de är lika envisa som dem). min gamla tik shansu är 11 år har bara ett öga och ser dåligt på det hon har. min andra tik är 3 år kiara och kiara försöker stiga i rang eftersom shansu inte är helt okej. mest blir det gruff om kiara vaktar på mat och shansu kommer nära. när de ryker ihop tar jag tag i kiara skakar om henne och biter i nosen till hon piper till sedan lägger jag henne på rygg och morrar för att få henne att vika sig om shansu är kvar i rummet ställer jag henne över kiara för att hon ska förstå att det hon gör är fel. nu händer det kanske en till två gånger i månaden bara att de slåss. det du behöver göra är att bryta kan du inte få grepp om den yngsta kasta en plastflaska på dom eller något lätt för att se om det bryter
Loggat

jackie

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 21
  • Visa profil
  • E-post
Två tikar som slåss
« Svar #2 skrivet: 2009-05-17 23:51:23 »

 Hej och tack för ditt svar.
Efter att den äldsta tiken mådde bättre efter någon dag så har de fungerat ihop. Det är egentligen nästan som vanligt förutom att den äldre tiken inte vill leka med den yngre. Tycker också att den äldre tiken är något mer reserverad i deras relation.
Jag har också undvikit alla situationer som skulle kunna utlösa någon konkurrens mellan dem.
Rasen ja, det är två Jack Russells.

Som tur är har de bara rykit ihop ett fåtal gånger. Vid tidigare tillfälle har jag försökt att bryta mellan dem genom att försöka ta tag i dem men det slutade med att mina fingrar kom ivägen och därför vill jag inte ta i hundarna då de bråkar. Men idén med plastflaskan var ju inte så dum.

Tycker det är en intressant det du säger att man kan hjälpa den äldsta att behålla rangen.  
Finns det fler sätt? Om jag ger äldsta tiken mat före den yngsta? Funkar det också?
Egentligen är det nog så att den yngsta inte försökt få högre rang. Men när hon blir attackerad/utmanad blir hon väldigt arg. och då är det "klippt".
Efterson hon "vann" slagsmålet sist, så är jag orolig att  jämvikten mellan dem är rubbad. Så om jag kan hjälpa den äldre att vara ranghög kanske de kan fortsätta komma överens.
Loggat

shansu

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 2
  • Visa profil
  • E-post
Två tikar som slåss
« Svar #3 skrivet: 2009-05-20 10:36:49 »

 ge alltid den äldsta mat eller godis först. när du varit ute hälsar du på den äldsta först och igognerar den yngre.  
Loggat
 

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder