Ursprungsland:

Ungern

Namn i ursprungslandet:

Kuvasz

Rasgrupp, FCI-grupp:

1 - Vall-, boskaps- och herdehundar

FCI-nr:

54
Kuvasz
         

Redigera rasbeskrivning

Kuvaszen
En utmärkt familjehund och en pålitlig vakthund

Våra dagars Kuvasz är en trivsam, anpassningsbar och kelen familjehund och en pålitlig vakthund. Det är en självständig, djärv, intelligent och modig hund som föredrar att utföra saker och ting på sitt eget sätt. Kuvaszen går bra ihop med andra djur om den får bekanta sig med dem från valpstadiet.

Rasen är mycket trogen, tillgiven och vänlig mot sin ägare och hans familj. Av naturen är Kuvaszen reserverad mot okända men accepterar dem som familjen godkänner. Bland vänner är han en hund med fängslande karaktär och charm. Sin uppgift som vakthund tar han mycket seriöst. Han fungerar bäst med massor av kärlek blandad med fast auktoritet, känslig för beröm och klander.


Unik päls

Kuvaszpälsen är unik och skiljer sig från övriga herdehundars. Den består av ganska grovt vågigt täckhår med fin underull. Den längsta pälsen finns på svansen som har fana. Pälsvården är enkel: en utkamning då och då räcker för att hålla den fräsch. Kuvaszen behöver sällan badas.

Vidare kan sägas att den vuxna hunden har en mängd olika läten för sig och "pratar" gärna. Och den givna favoritplatsen utomhus är oftast tomtens högsta punkt, där den kan ligga i timmar och bevaka. Den verkar slö, men händer det något är den genast beredd.


UPPFÖRANDE/KARAKTÄR
Rasen är tapper och modig. De personer som den anförtrotts att skydda eller det som den skall vakta försvarar den även med sitt liv som insats. Rasen är självsäker och kan om den behandlas illa bli aggressiv. Den är trogen, pålitlig och älskar sin ägare och familj. Den behöver lagom motion och tycker om att ha en uppgift. Den är anspråkslös, dess skötsel är enkel och den tål också mycket dåliga väderleksförhållanden. Den uppskattar omtanke och omsorg.

PÄLSSTRUKTUR:
Pälsen skall vara måttligt hård, vågig och något styv utan tendens att filta sig. Under det grova täckhåret skall finnas finare, mjuk underull. Huvudet, öronen och tassarna skall vara täckta med kort 1- 2 cm lång, tätt åtliggande och rak päls. Frambenens framsidor och sidor samt bakbenen under knälederna skall också vara täckta med kort, 1- 2 cm, rak päls.
På benens baksidor skall det finnas 5- 8 cm långa fanor. De skall på bakbenen nå till haslederna. Runt halsen skall det finnas en krage som skall nå ner till kråset i bringan. Detta skall vara särskilt markant hos hanhundar.
På kroppen, låren och överarmarna skall pälsen vara medellång (4- 12 cm). Den skall vara mycket vågig och bildar ofta kammar, åsar och tofsar.
Hela svansen skall vara täckt av tjock, vågig päls. På svansspetsen kan pälsen bli 10- 15 cm lång.

FÄRG:
Färgen skall vara vit. Elfenbensfärg är tillåten. Nosspegeln, ögonkanterna och läpparna skall vara svarta. Trampdynorna skall vara svarta eller skiffergrå. Gommen skall helst vara mörkt pigmenterad, men rosa fläckar är tillåtna.

STORLEK/VIKT:

                      MANKHÖJD       VIKT

Hanhundar: 71 - 76cm     48 - 62kg
Tikar: 66 - 70cm 37 - 50kg

urdrag från fci:s rasbeskrivning

Senast redigerad av:  haggblomman

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder