Ursprungsland:

Norge

Namn i ursprungslandet:

Norsk buhund

Rasgrupp, FCI-grupp:

5 - Spetsar och raser av urhundstyp

FCI-nr:

237
Norsk buhund
         

Redigera rasbeskrivning

Norsk Buhund är en typisk spets, under medelstorlek, med kort, kompakt kropp, tät, ganska åtliggande päls och upprättstående spetsiga öron. Svansen bärs hårt ringlad över rygglinjen.
Buhunden har ett vaket och energiskt temperament. Färgen är brungul eller svart. Den brungula färgen varierar från helt ljus till mera rödgult, med eller utan svarta hårspetsar. Den svarta är oftast enfärgad, men vitt som bläs, halsring och på tassarna förekommer.

Mankhöjden är för tik 41 - 45 cm och för hanhund 43 - 47 cm.Den Norska Buhunden är en mycket allsidig hund, som ursprungligen användes som vallhund. Som familje- och sällskapshund är den utmärkt; barnkär, lekfull och mycket kärvänlig, lika glad i alla familjemedlemmar.
Hunden används idag också till jakt, både på älg, småvilt och fågel. Det finns Buhundar som är framgångsrika som brukshundar, i lydnad och spår samt i agility. I Sverige finns Buhundar som har meriterats som räddningshundar och som servicehundar för rörelsehandikappade. Att rasen också används som narkotikahund i England bekräftar Buhundens allsidighet.

Hämtat från boken Norsk buhund - från urtid till nutid av Gerd J:son Frodhem: Genom sin energiska natur kräver Buhunden rätt mycket motion och aktivering. Det går att ha Norska Buhundar i stadslägenheter, men radhus eller villa med egen trädgård och närhet till natur är idealiskt. Buhundens medfödda vaktinstinkt gör att den kan bli "skällig" om inte detta tränas bort i unga år.

Senast redigerad av:  admin

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder