Annons

Hunden lever farligt under jakten

Pressmeddelande Agria Djurförsäkringar 2008-10-22 Hunden är utsatt för flera faror under jakten. Den riskerar att bli vådaskjuten, påkörd i trafiken och skadad av vilt när den arbetar för sin jägare. Som hundägare kan du dock minska riskerna för att hunden skadas eller till och med dödas under jakten.

Det händer ibland att jakthundar misstas för vilt eller hamnar i skottlinjen under jakten. För att minska risken att hunden blir vådaskjuten är det viktigt att den syns ordentligt i skogen. Ett så kallat markeringstäcke eller halsband med utstående flärpar i starka signalfärger gör att hunden syns betydligt bättre.

Där är viktigt att markeringstäcket eller halsbandet är elastiskt eller hållas ihop med kardborrband så att hunden kan slita sig loss om den fastnar i terrängen.

– Om din hund är långhårig kan ett markeringstäcke med reflexer vara ett bättre alternativ eftersom pälsen annars hänger över halsbandet och gör det mer eller mindre värdelöst, säger Ib Ahlén, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkring.

Eftersom jakt kan förekomma i både gryning eller skymning när ljuset är skumt finns fler anledningar att använda funktionella täcken och halsband.

– Starka färger och reflexer på ett halsband eller täcke minskar också risken för att hunden ska bli påkörd om den korsar en bilväg eller springer längs vägen. Flärpar på ett halsband gör att hunden syns både framifrån och bakifrån, säger Ib.

Att hunden skadas av vilt är tyvärr också något som sker ibland. Numera finns en skyddsväst särskilt framtagen för att skydda hunden mot bland annat vildsvinets betar.

– Den speciella hundvästen är gjord i stryktåligt Kevlar. Västen skyddar hunden från aggressivt vilt samtidigt som den värmer och fungerar som en flytväst om hunden hamnar i vatten, berättar Ib.

Västen är en mycket bra och billig livförsäkring för jakthunden. Så bra att också Agria Djurförsäkring väljer att premiera sina kunder som använder den särskilda västen.

– Om en jakthund skulle bli skadad trots att den bär västen betalar försäkringstagaren endast hälften av den rörliga självrisken, avslutar Ib.


Några siffror på hundar som skadats eller dödats under 2007:
 

    • 64 hundar dödades under 2007 av vilda djur.
    • 14 hundar skottskadades under 2007.
    • För taxen, som är en av Sveriges vanligaste jakthundar, beror en tredjedel av alla dödsfall på trafikolyckor, tågolyckor, drunkning eller att de försvinner under jakt.

För mer information kontakta Ib Ahlén, Affärsområdeschef Agria Djurförsäkring på telefon 073-964 21 16 eller Cina Seidefors, informatör Agria Djurförsäkring på 073-964 20 01.

 

        

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder