Annons

Bild på Spike, som är en medveten korsning mellan strävhårig tax och "Sheltie"

 

Botade sin hundrädsla - skrev en bok!

Tina Persson botade sin hundrädsla och skrev boken ”Högläsning för Hundar”. Ja, nästan så enkelt var det. Men bara nästan...

 

Så här berättar hon själv:
- För drygt två år sedan kom jag på idén att jag ville skriva en bok om  relationen mellan hundar och människor, sett ur ett personligt och  poetiskt perspektiv. Eftersom jag också nästan helt blivit av med min  hundrädsla kände jag starkt för att ge hunden litet upprättelse, både  för mig själv och i litteraturen!
 Visst är katten ett älskat djur; jag lever med både hund och katt,  men katten har ett stort försprång när det gäller just poesi och  skönlitteratur. Jag uppfann titeln först, vilket är ovanligt. Inte så litet förtjust  satte jag mig för att påbörja min bok under titeln Högläsning för  hundar.
När jag två år senare, alltså helt nyligen, läser om två forskande  kvinnor som slagit fast att barn lär sig läsa snabbare och lättare om  de får läsa högt för hunden, ja då känns det litet som att jag varit  ett problem på spåren!

Boken Högläsning för hundar, av Tina Persson, kan beställas direkt från förlaget: www.arteaforlag.se

eller Bokus: Högläsning för hundar
 

 

  Fast egentligen handlar inte min bok om att läsa högt för hunden,  det är snarare så att jag låter ett antal fantasihundar berätta själva.
Det är en del i boken, som också rymmer ett flertal blyertsteckningar  av hundar som jag har tecknat av.
En annan del består av korta, fundersamma texter av litet mera  filosofisk karaktär.
Och en tredje del om hur jag kom att förändra  synen på hund, och om att vägen dit var både sorglig och glad.
  Vår nuvarande hund Spike har fått stå modell för omslaget på  boken. Jag tror att han är litet stolt över det, för Spike är en  stolt blandrashund. Särskilt mallig är han just nu över att Ulf  Lundell på sin senaste skiva Omaha sjunger om en kär vän
- en hund som hette Spike...

 

Ur boken Högläsning för hundar:


TUSEN OCH EN HUND

 

Titeln Högläsning för hundar har sin upprinnelse i en särskild händelse, som fick mig att känna mig som Scheherazade i Tusen och en Natt. Det som hotade mig till livet var en raggig best med uppdragna läppar över gulvita huggtänder. Vi möttes, hunden och jag, i en återvändsgränd.

  Min rädsla för hunden var mycket stor.

  Just som den stora besten såg ut att vilja gå till anfall lösgjorde sig oväntat min röst inifrån min av skräck förlamade kropp.

  Sjung! uppmanade min inre röst och jag sjöng nu lite högre. Min kropp mjuknade och hundens mungipor lade sig långsamt tillrätta och täckte de förfärliga huggtänderna. Med blicken fixerade jag en punkt på hundens hjässa och hörde mig själv pratsjunga i mjuka ordalag. Som en sagoprinsessa stod jag där framför monstret. Efter en stund sjönk besten ner i sittande ställning och jag märkte hur dess ansiktsuttryck mildrades.

  Nu kände jag mig redo för att läsa en dikt också. På utdragna versfötter gled diktens rytmiska läte mot hundens förbryllade uppsyn. Jag mötte dess blick och förstod att vändpunkten kommit. Den reste sig och kom mig till mötes med lågt viftande svans. Jag såg nu att det var en mager och skamfilad hanhund. Jag tackade den för att den hade lyssnat på mig och lovade att jag skulle skriva en bok, dedicerad till hunden. Här är den nu.

 

Tina Persson

        

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

Klicka här för fler böcker...

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder