Annons

Varför skäller hundar

Därför skäller hundar

Sara Johansson

 

Hundar skäller mycket oftare än vargar. Därför trodde forskare tidigare att hundens skall inte hade någon innebörd. Numera vet man att hundens skall används för att kommunicera.

Framför allt för att kommunicera med människor.

 

Många rasers ansiktsform och pälsbeklädnad gör att det är svårt att se deras ansiktsuttryck och kroppsspråk. Därför har hundskallet blivit allt viktigare i hundens kommunikation.

Vargar skäller sällan. Istället kommunicerar de mer med ansiktsuttryck och skäller endast som en varning till andra flockmedlemmar eller som ett hot mot inkräktare.

Hundar å andra sidan, har inte lika många ansiktsuttryck som vargen och använder då mer ljud för kommunikation. Hundar kan i stort sett skälla i vilka sammanhang som helst.

 

Arvet

Men varför skäller då hundar så ofta? En förklaring skulle kunna vara att människor redan från hundens begynnelse valde ut hundar som skällde ofta och avlade på dessa.

En annan förklaring är att man valde ut och avlade på hundar med andra egenskaper, som exempelvis tamhet, och fick då hundar som hade det lättare för att skälla ”på köpet”.

 

Något som stödjer att tamhet och skällande hör ihop, är en undersökning på silverrävar som gjordes i Ryssland. Man avlade endast på de silverrävar som var mest tama. Efter ungefär 30 generationer, var rävarna tama och lät som hundar då de hälsade på människor.

 

Oavsett hur hundens skällande har utvecklats från början, så har människan senare avlat på detta. Därför är vakthunds-raser mer skälliga, medan exempelvis fågelhundar är mer tystlåtna då de arbetar.

Det finns hundraser där man inte alls avlat på hur mycket eller hur lite de skäller. Till exempel Siberian Husky. Sådana hundraser är inte särskilt tystlåtna.

 

Miljön

Hunden har ett litet revir. Mycket mindre än vargens.

Ofta kommer också inkräktare in på hundens område. Ett typiskt exempel på hur och varför hunden kan börja skälla oftare i dessa situationer är då brevbäraren kommer. Hunden skäller på denna, och medan hunden skäller, går också brevbäraren iväg. Hunden tycker nu att den gjort ett jättebra jobb eftersom han lyckades jaga bort inkräktaren, precis som planerat, så detta är något hunden kommer att använda sig av fler gånger.

 

En annan orsak till att hundar kan skälla ofta, är då det finns många andra hundar i dess närhet, och ger då tillfälle till ett socialt skällande.

 

Tamhundar skäller ofta för att fånga sin ägares uppmärksamhet. Om hunden exempelvis är törstig, och får vatten efter att ha skällt på sin ägare, lär sig hunden att detta var en bra metod, och kommer att använda sig av den oftare då den vill något.

 

 

Lösdrivande, herrelösa hundar skäller inte lika ofta som tama hundar. De skäller mestadels då gruppen skall samlas inför att söka föda och då de är i konflikt med andra hundgrupper. Förenklat kan man säga att dessa hundar skäller vid ungefär samma tillfällen som vargar.

 

Eftersom tamhundar skäller oftare än lösdrivande hundar kan man utgå från att tamhundens skall i första hand är till för att kommunicera med människor.

 

 

Vad kan hundens skall förmedla?

Hundars skall har många fler olika nyanser än vad vargens har. Genom olika tonfall kan hunden tala om att den vill leka, är arg, varna för inkräktare, att den känner sig ensam och mycket annat.

Dessutom kan andra djur och människor bedöma storleken på hunden eftersom en stor hund har djupare tonläge jämfört med en liten hund.

Hundens skall är individuellt och kan därför tala om vem de är.

Detta är bara några exempel på vad för slags information hundens skall kan förmedla.

 

Slutsats

Hunden har anpassats till ett liv tillsammans med människan och skallet är till för att kommunicera med människan.

Även människor utan hundvana, förstår ändå innebörden av en hunds skall. Detta visar att hundens skall fungerar mycket bra för att kommunicera med människan. I många fall verkar hundar vara bättre anpassade till att kommunicera med människor än med andra hundar.

 

 

Referenser

Feddersen-Petersen, Dorit U. (2007). Social Behaviour of Dogs and Related Canids. In P.Jensen, The Behavioural Biology of Dogs (pp. 105-117)

Pongrácz, P., Molnár, C., Miklósi, A. (2005). Acoustic parameters of dog barks carry emotional information for humans.

Pongrácz, P., Molnár, C., Dóka, A., Miklósi, A. (2006). Can humans discriminate between dogs on the base of the acoustic parameters of barks?

Yin, S. (2002). A New Perspective on Barking in Dogs (Canis familiaris)

Yin, S., McCowan, B. (2002). Barking in domestic dogs: context specificity and individual identification

        

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder