Annons

Ägg i fodret

Ägg innehåller många näringsämnen. Dock skall man vara försiktig med att ge hunden rå äggvita.

Ägg är ett bra livsmedel för hundar. Det är mycket näringsrikt och innehåller många proteiner, mineraler och vitaminer.

Äggulan är mest näringsrik och innehåller bland annat mycket A-vitamin och B-vitaminer. Gulan innehåller också relativt mycket fett.

När man ger ägg bör man antingen ge endast gulan till hunden, eller så kan man servera ägget kokt eller stekt.

Detta på grund av att rå äggvita hindrar upptagning av vissa näringsämnen.

(Rå äggvita innehåller nämligen ämnena avidin och antitrypsin.
Avidin är ett protein som binder B-vitaminen Biotin till sig vilket gör att kroppen inte kan ta upp Biotinet som finns i fodret.
Speciellt mycket avidin finns i kalkonägg.
Antitrypsin är ett protein som blockerar enzymet trypsin i tunntarmen. Trypsinet behövs för att kroppen skall kunna ta upp protein ur fodret.
Om trypsin blockeras, så minskar upptagningen av protein.
Både avidin och antitrypsin förstörs vid upphettning.)

Kort sagt, så finns risk för Biotin-brist och minskad upptagning av protein vid utfodring av rå äggvita.

Om man kokar, eller steker äggvitan, undviker man detta.

Givetvis så gör det inget om hunden äter rå äggvita någon gång emellanåt, men ger man ägg mer regelbundet, så skall man se till att ägget antingen är tillagat, eller så ger man bara äggulan.

 

 

Källa:

Hundmat boken  av Marie Sallander, Åke Hedhammar, Åsa Lindholm, 2001

National Encyklopedin  -  www.ne.se

 

 

        

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder