Annons

Nestor - gläder på äldreboende och lugnar vid kriser

Denna artikel handlar om Nestor, en S.t Bernhard med hundhjärtat på rätta stället. Stor och trygg vandrar han runt bland de äldre när matte jobbar på ett av Lidköpings äldreboende och många gärna ägnar tid åt honom. Läs den berättelse som Pernilla Johansson skrivit själv om sig och sin hund - som är mycket speciellt utbildad.

Jag, Pernilla Johansson, och sambo och två barn bor i Lidköping. Jag skaffade vovven Båtsmans Nestor för 3,5 år sedan för jag ville ha en trygg och lugn hund som man ändå kan jobba med. Och det fick jag en helt underbar hund som har ett fantastiskt lynne. Hela hans hundhjärta är av guld, en trogen och en som man verkligen håller sig i när det blåser.

Nestor är med mig dygnet runt. Han är med mig på jobbet, jag jobbar inom äldrevården. Nestor har en av-och-på-knapp, därför fixar han situationer i alla lägen. Detta är en hund med massor av kapaciteter och fantastisk arbetsglädje. Att se denna hund sprida så mycket glädje är för mig en jättelycka!

Nestor har ett lugn som sprider sig till dom gamla och till de unga han besöker när han är med mig på jobbet och hemma med barnen, hemma det är inte mycket som hetsar upp denna hund oavsett ljudnivån eller klättrandet över Nestor så reagerar han inte men när han är ute på jobb så är han redo för alla som behöver honom. Och inte minst med andra barn som vill ha en kramhund. Hela hunden utstrålar ett lugn, trygghet och mycket därtill vi människor inte kan se men vi upplever Nestors närhet, han är varm och harmonisk. Och han är en underbar familjehund. Och en pålitlig tjänstehund.

Nestor och jag har fått många bakslag, vi har fått höra att han inte är en brukshund. Men genom en förening fick vi höra att han är mer än så; Nestor är en IRD-hund en värdefull nyckel i vårt samhälle och en tillgång för oss som behöver hans kravlösa kärlek och omtanke.

När Nestor är ledig så får han bara vara hund om han vill. Han älskar att springa lös i skogen. Hoppa och rulla sig i löven som ett litet barn som ser de första höstlöven falla.

När Nestor är i tjänst så får vi både se och känna vilken stor lycka det är för många att en hund kommer med oss på avdelningarna. Nestor är med mig när jag jobbar och han tycker det är jätteskönt att bli ompysslad, att se dom äldre bli så glada och även att det blir ett behagligt lugn när Nestor är med. Han skapar trygghet och ett lugn som gör att han passar i vården. Men det är inte bara äldre som njuter av hans närvaror - vi som arbetar med de äldre får också en bit av Nestors hjärta.

Nestor är en IRD som står för Internationell Rehab dog. Han är registrerad tjänstehund i föreningen Assistenthunden & Rehabhunden som förmedlar tjänstehundar som vårdar i olika sammanhang från barn som är hundrädda eller vill ha med sig en hund som tröstar barnet efter läkarbesöket till krishantering till exempel vid en olycka. Nestor har en bred utbildning ifrån barn en så kallad mullehund till traumahund som arbetar med olycksoffer och är en gymnastikhund, en hund som är ett hjälpmedel för sjukgymnasten som använder hunden i olika övningar anpassade till sin klients rörelseförmåga och inte minst inom äldrevården. Han kan handskas med mycket. Ena dagen är han på dagis och drar skrinda med barnen eller en pulka och andra dagen på brandstationen då arbetar han med krishantering från att hjälpa folk i nöd till att skingra folk som hindrar ambulans och brandmän att utföra sitt arbete. Nestors och mina uppgifter varierar väldigt - vi får alltid nya arbetsuppgifter och att arbeta med sin hund kräver en bra och säker kommunikation mellan hund och förare. Men framförallt ett team (tillsammans) - han ger mig små signaler, hans sätt att tala om för mig hur han vill arbeta är svåra för andra att uppfatta men Nestor och jag har skapat ett band mellan oss som handlar om förtroende och omtanke men framförallt kamratskap.

Andra som träffat Nestor säger att han är lugn och trygg hund. En otroligt trevlig individ med en härlig päls. Nestor har ett underbart sätt att hantera människor. Han ger dom verkligen den tiden som dom behöver, att se denna hund glädja så många går inte att beskriva med ord, han ser till varje individs behov.

Det borde vara lite fler djur i vården! Dom skapar tillit, förståelse.

 Artikeln publicerades första gången i Lidköpingsnytt:

http://www.lidkopingsnytt.nu/2009/03/01/nestor-glader-pa-aldreboende-och-lugnar-vid-kriser/#comment-11109

Vill du veta mer om assistanshundar?
Gå in på www.asistenthunden.se

        

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder