Annons

Ögonolycka

Frätande diskmedel var nära att kosta Chakkilles synen. Men ett snabbt ingripande av matte gjorde att skadorna minimerades.

I de flesta hem finns olika produkter som innehåller frätande ämnen. Till exempel maskindiskmedel, rengöringsmedel och målarsoda. Det framgår ofta, men inte alltid, av innehålls-förteckningen om en produkt innehåller frätande ämnen. För Kristina var det dock ingen tvekan - maskindiskmedlet i hundens öga var skadligt.

Chakkilles skadade hornhinna

Kristina från Ljusdal berättar:
Ett byte av diskmaskin av en lokal firma slutade i en allvarlig situation för min åtta månaders lapphund Chakkilles. Han låg på sin bädd en bit från dem men när de drog ut den gamla maskinen kom en avloppsslang fram som en rekyl och frätande diskmedel stänkte på ansiktet och ett öga. Jag agerande på sekunden och sprang in med hunden till en vattenkran men ögat såg illa ut jag for snabbt till djurkliniken som tur nog ligger endast 5 km från jobbet.

Chakkilles måste haft hemskt ont. Ögats hornhinna hade krullat ihop sig och ögonvitan var illröd och han knep med ögat.

På djurkliniken fick de söva honom medan de arbetande successivt med vad som gick att göra. Ögat sköljdes med saltlösning. Han fick även lokalbedövning i ögat och även en spruta mot smärta. Dessutom fick Chakkilles ögon-salva med antibiotika mot infektion.

Rådet vi fick var undvika solen, blåst och följa ordinationen med salvor.

Om olyckan är framme:

  • Badda, skölj ögat rikligt med vatten länge.
  • Ta reda på vilket medel som hunden fått i ögat.
  • Se till så att hunden inte kliar sig mot ögat.
  • Kontakta veterinär. 

Vi var på återbesök två veckor senare och de fick återigen söva honom eftersom han är rädd om ögat. Veterinären tömde en liten tub med färgmedel för att se om hornhinnan var läkt och för att kunna ge cortisonbehandling och vi satt på helspänn för att se om allt var ok.

Vi hade turen med oss för allt såg fint ut men slemhinnan i  nedre ögonlock är fortfarande lite irriterat men det ska bli bra det också.  

Chakkilles innan olyckan. Vi hoppas att han snart ser lika pigg och glad ut.

Veterinären gav mig beröm för rådigt ingripande och att Chakkilles prognoser ser bra ut ögat blir nog helt återställt sa han. Det enda som han är rädd för nu är när vi öppnar luckan på den nya diskmaskinen och killen som monterade från köks-firman men det ska nog gå över med tiden. Det är viktigt att vi inte förstärker hans rädsla utan vi är som vanligt.

        

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder