Annons
Älskad kompis. Rottweilern Learoy är utbildad mulle hund. Dagligen ger han all sin kärlek till barn och gamla i behov av stöd.
Först hjälpte Learoy matte genom en tung sjukdomstid. Nu hjälper han både utsatta barn och gamla på äldreboenden. Rottweilern Learoys pussa räcker till alla.
De vanligaste benämningarna på hjälpande hundar:
innebär en hund som med sin förare besöker vuxna eller barn på vårdinstitutioner och andra institutioner.
är en hund som tränats för att passa in i en handikappad persons liv och bistå med olika uppgifter.
är ett service- eller signalhundsekipage alltså en handikappad person och dennes utbildade hund som arbetar som vårdhundsteam och besöker personer på institutioner och underlättar för vården. Hundens viktigaste uppgift är att stimulera sin matte eller husse till ett rikare liv.
är en hund som tränats till att arbeta med barn.
sätts in vid akuta situationer som trafikolyckor, omhändertagande av barn, bränder mm.
Solen skiner över Högsätra fritishem på Lidingö utanför Stockholm och luften vibrerar av förväntningar. Mest förväntansfull är nog den 4- åriga Rottweiler hanen Learoy. Han älskar barn, oavsett om de är två eller tjugo stycken. Och vips är alla fritishemmets ungar över Learoy som får ta emot hoder av klappar.
Learoy är min bästa vän, säger en av killarna och smeker sin kompis. Han är mjuk och gullig. Det är jättekul när Learoy och Katja kommer hit, säger en flicka och blir raskt avbruten av en annan som hoppar jämfota av gjädje och skriker: Hurra! Hundar är så snälla!
Matte Katja Torman är alltid med. En härligt positiv kvinna som fick fibromyalgi, meniere sjukdom som ger ständig yrsel. I dag är hon sjukpensionär och ser lika många möjligheter i livet som tidigare.
-Jag vägrar bli sittande och vara deppig. Så det bästa med min sjukdom är att jag köpte Learoy.
KATJA BESTÄMDE TIDIGT att Learoy skulle få hjälpa till med saker som hon inte klarade av att genomföra själv.
- Jag hade hört talas om Security Dog i USA, som utbildar hjälphundar, de skickade hit instruktörer och tillsammans utbildade vi Learoy.
Idag hjälper Learoy matte med att plocka upp saker jag tappat, leder mig till bänkar då jag är matt, tar ut tvätten ur maskinen, håller reda på mina nycklar så hjälper han mig med på- och avklädning. - Han vet precis vad jag vill och behöver genom att läsa av mitt kroppsspråk och mina dofter, säger Katja kärleksfullt.
MEN KATJA STANNADE INTE vid att lära Learoy att hjälpa henne själv- istället började hon arbeta med att ta fram ett helt nytt koncept för assistans- vård hundar. -Innan jag blev sjuk jobbade jag som väktare och hade en rottweiler som var så snäll att han pussade tjuvarna. Så han fick bli en gullig hund istället. Jag erbjöd helt enkelt våra tjänster till daghem och dagmammor så att hundrädda barn fick komma över sin rädsla. Så småningom blev vi fyra stycken hundförare med hundar som var utbildade för räddning, vakt och elitlydnad. Tillsammans myntade vi begreppet ”Mulle hund”. Katja bröt alltså ny mark i Sverige genom att utbilda Learoy.
-Nu har vi föreningen Assistenthund & Rehabhunden anslutit oss till flera internationella föreningar, vi förmedlar utbildade hundar och lär ut till andra hur man utbildar en IRD hund, ( Internationella Rehab Hundar). Under kursen låter vi mentor hundarna lära hunden som är under utbildning eftersom vi människor aldrig kan lära ut hundarnas språk lika bra som hundarna själva. De förmedlar små signaler, så små att vi hundägare inte kan tyda dem, men resultatet är enastående. Behovet är stort.
-Vi erbjuder hundar som kan jobba med barn som varit utsatta för våld och sexuella övergrepp eller som är mobbade, äldre eller handikappade, kvinnor och barn som varit utsatta för våld. Vi samarbetar också med Barn- och Ungdomspsykatrin.
Mobbing är ett stort problem inom skolväsendet.
Men då det mobbade barnet går in på skolgården ledades Learoy ändras attityden.
- Är du så modig att du klarar en sådan best”, säger ungarna. Learoy ger styrka till de svage.
Likadant är det med kulturskillnader.
Många från andra kulturer är rädda för hundar och föräldrarna för över rädslan till sina barn. Learoy botar det! Nu frågar inte bara barnen utan också de vuxna när Learoy ska komma.
Katja har stor erfarenhet av barn. -Barn som varit utsatta för våld och sexuella övergrepp kanske inte vågar berätta det för någon människa. Det kan vara ett barn som vill att vi ska promenera själva och då kan jag höra jag hur barnet viskar till Learoy vad han eller hon varit med om. Det jag inte kan hantera själv berättar jag för personalen.
Namn: Learoy
Ras: Rottweiler
Ålder: 4 år
Yrke: Mulle hund, hjälp hund till reumatiker, besöks hund och terapihund, IRD hund och service hund.
Tidigare karriär: Vakthund.
Svaghet: Vill pussa alla han möter.
Numera kan Learoy stoltsera med ännu ett epitet: utbildad sjukhus hund
Vi samarbetar med läkare och sjukgymnaster för att hjälpa till vid rehabiliteringen av patienter. Han är en fena på att få folk på fötter.
Kom snart tillbaka, ropar en liten kille när Katja och Leaory promenerar vidare mot Lidingö Sjukhus äldreboende.
På äldreboendet är Eivor Olssen en av dem som sett framemot besöket.
Det är vansinnigt roligt då Learoy kommer, säger Eivor. Han är så kelig och kollosalt uppmärksam. Det är så fint att prata med honom.
- Han är enormt uppskattad, säger Marie Söderström biträdande förvaltningschef äldre- och handikappsomsorgen på Lidingö.
- Vi vill gärna vara med och utveckla det här med fler hundar.
Katja har två hundar till.
-Mina små hårbollar, Zingo och Milou som är sheltisar. De är lite till åren, utbildade förstås och jobbar som klappare och umgängeshundar som kryper ner i sängarna hos både barn och äldre. Då kan de ligga och prata. Förmågan att tala kan ju ibland försvinna vid en olycka eller sjukdom. De utbildade hundarna styrs av rösten som inte behöver vara så välartikulerad, det räcker med ljud. Samtalen med hundarna gör att rehabiliteringen går så mycket fortare.
Outtröttlig. Den 4 åriga rottweiler hanen älskar sitt jobb och kan inte få nog av klappar och kramar.
Kontakt?Vill du utbilda din hund eller vet du någon som behöver stöd? Gå in på föreningens hemsida www.assistenthunden.se |
Av: Kicki Biärsjö
Annons
© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter
Tack till Stock.xchng för fria bilder