Ursprungsland:

Mali/Frankrike

Namn i ursprungslandet:

Azawakh
Idii n'illeli

Rasgrupp, FCI-grupp:

10 - Vinthundar

FCI-nr:

307
Azawakh
         

Redigera rasbeskrivning

Historia och användning i Afrika

Azawakh kommer från västra Afrika och finns idag främst i Mali, Burkina Faso och Niger.  Rasen har avlats fram av Tuaregerna som fortfarande är noga med hur aveln bedrivs. Någon inblandning av andra hundraser förekommer inte då Tuaregerna endast har Azawakher i sin ägo. Hundarna lever som pariahundar (halvvilda hundar som lever i närheten av människor) och är byhövdingens egendom och räknas som mycket värdefulla.

Rasen används vid hetsjakt på gasell och hare. Dessutom är de bra vakthundar och vaktar boskap och bosättningar från vilda djur och inkräktare.

Hot

Azawakh är utrotningshotad. Organisationen Accociation Burkinabé Idi du Sahel (ABIS) arbetar för att rädda den i dess ursprungsområde. Torkan i västafrika har gjort att boskapsbestånden och viltet minskat så att tuaregerna inte längre har råd att hålla sig med så många hundar som tidigare.

Ett annat hot är att man genom aveln i västvärlden kan vilja förändra rasen så att den blir mer social och tillgänglig vilket i så fall kommer att förändra Azawakhens speciella natur.

Fysik och hälsa

Det är en frisk och uthållig ras och Azawakhen uppnår ofta hög ålder. Hundarna har avlats fram för att klara av att leva i öknen där hettan är intensiv på dagen och minusgrader på natten. Hundrasens tunna päls ger dock dåligt skydd i vårt fuktiga och kalla klimat under vintern. Då behövs ett hundtäcke. Pälsen är sidenblank och fäller inte mycket. Och en Azawakh luktar inte hund.

Hunden är ståtlig, grasiös och rör sig kattlikt. Den har en topphastighet på runt 60km/h och vid jakt klarar de att vara aktiva i upp till fem timmar i sträck.

Att det är en paria-hund kan man bland annat se på att Azawakh har förstorade huggtänder. Det är något som endast är vanligt hos varg och mycket primitiva hundar.

Ingen nybörjarhund

En Azawakhs ägare måste ha stor insikt och intresse i rasens egenheter. Hunden kommer att bevaka allt för flockens skull: familjemedlemmar, ägodelar, bil och bostad. Den är mycket skeptisk till främmande människor och kan angripa en 'inkräktare' om den känner sig hotad. För att få dessa hundar acceptabelt socialiserade måste träningen av valpen börja omgående och fortsätta dagligen tills hunden är över ett år gammal. 

I sin hemmiljö är dock Azawakhen lugn och harmonisk mot sin familj. Men utomhus älskar den att springa. Jaktinstinkten är stark, men det är lättlärda hundar, så med rätt träning kan man ha hunden lös - på lämpliga platser. Får den syn på ett vilt eller en katt kan den glömma all träning.

Lydnadstäning går bra då det är intelligenta djur, men de tröttnar lätt om träningen blir för enformig.

Användngingsområde

Förutom långa promenader är aktiviteter som hundkapplöpning och lure corsing något som passar en Azawakh. Skall man ha hunden på utställning krävs tidig och långvarig socialisering, men inte ens då är det säkert att hunden låter sig hanteras av domaren, då den inte uppskattar beröring från främlingar. 

Senast redigerad av:  admin

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder