Ursprungsland:

Storbritannien

Namn i ursprungslandet:

Beagle

Rasgrupp, FCI-grupp:

6 - Drivande hundar samt sök- och spårhundar

FCI-nr:

161
Beagle
         

Redigera rasbeskrivning

Beagle är i Sverige en utpräglad jakthundsras, en relativt långsamtdrivande hund för jakt på hare, rådjur och räv. Den typiska svenska beageln har stark jaktlust och mycket egen vilja, och som beagleägare gäller det att inte vekna för den bedjande blicken. Internationellt finns också beaglar som är avlade för att vara sällskapshundar och många beaglar fungerar utmärkt som det. 


Beaglen är en medelstor, korthårig drivande jakthund. Den väger som vuxen mellan tio och femton kilo. Mankhöjden får vara mellan 33 och cirka 40 centimeter och ligger hos de flesta beaglar mellan 36 och 40 centimeter. På senare år har det blivit vanligare att beaglar är större; över 40 cm. Beageln är vanligen antingen trefärgad, (svart, brun och vit), eller tvåfärgad (gul och vit).


Svenska Beagleklubben arbetar för beaglen som drivande jakthund och uppmuntrar inte att den används som renodlad sällskapshund. Bakgrunden till det torde vara att man anser att beagle-stammen i Sverige är alltför liten och att man önskar att aveln skall fokuseras på jakt. 


Beaglen är som ras glad, vänlig och lekfull och brukar fungera utmärkt med såväl barn som med andra husdjur. Den är en mycket vänlig och tålig hund, vilket tyvärr har lett till att den ofta används för djurförsök. 


Beaglen verkar ha en mycket lång historia. Redan i det gamla Egypten och det antika Rom fanns liknande hundar. Rasens namn, beagle, kommer från ett franskt ord som betyder gaphals. 

Senast redigerad av:  admin

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

Klicka här för fler böcker om Beagle...

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder