Borderterrier

Ursprungsland:

Storbritannien

Namn i ursprungslandet:

Border Terrier

Rasgrupp, FCI-grupp:

3 - Terrier

FCI-nr:

10
Borderterrier
         

Redigera rasbeskrivning

Mental beskrivning:

Borderterrier är till sitt ursprung en allsidig jakthund. Den har aldrig blivit "utställningsavlad", utan har förblivit en rustik, sund hund som älskar att arbeta och det gäller jakt, lydnad, spår, agility eller lek.
Dess förmåga att koppla av mellan passen gör den till en behaglig familjehund, att ligga i knät och gosa och hålla ett öga på kökets aktiviteter hör till favoriterna inomhus.
Borderterrier är en av de friskaste hundraserna idag. En borderterrier på 14 år - pigg och alert och det är ingenting ovanligt.

HISTORIA
Borderterriern härstammar från de gamla jaktterrier som fanns i gränstrakterna mellan England och Skottland (The Border District). Den användes som skadedjursbekämpare, främst på räv, och skulle orka följa jaktlaget under en dag och ändå ha krafter kvar att gå ner i grytet, om räven tog sin tillflykt dit. Därför behövdes en högbent, snabb och uthållig hund, tillräckligt smidig för att ta sig igenom trånga passager. Den måste också vara intelligent och självständig, samt kunna samsas med andra hundar i flocken.
Rasens vänner dröjde länge med att få borderterriern godkänd av kennelklubben. När rasstandarden slutligen skrevs och godkändes på 20-talet kom den sålunda att helt bygga på hundens funktion som snabb och uthållig grythund, vilket den fortfarande gör.

Utseende

Borderterriern är i alla avseenden en mycket välbalanserad hund med:
1) en behändig storlek - ca 35 cm hög och med vikt runt 7 kg
2) benlängd, styrka och uthållighet att följa en ryttare till häst
3) ett utterliknande huvud med bred flat skalle och kraftig nos
4) djup, smal och lång kropp, kraftiga käkar och tänder, löst skinn som gör att den kan (glida) genom trånga passager, och dubbel päls, varm ull underst och sträv vattenavstötande överst, allt detta gör den väl utsustad för en grythund.


PÄLSVÅRD

En borderterrier behöver inte mycket pälsvård, en genomkamning då och då. Bortplockning av den sträva överpälsen som så kallas (trimning) 2 gånger om året är fullt tillräckligt för familjehunden. Den lite händige kan lätt själv lära sig detta. Den sträva pälsen är mycket smutsavstötande, så schamponering och tvättning är väldigt sällan behövligt ca:2 gånger om året.


VIKT
Han hunden väger ca: 5,9 upp till 7,1 kg.Tikar väger mellan ca 5,1 upp till 6,4kg.


Väldigt lätt lärd och busig av sig. Mycket krafter och en mycket rolig personlighet, man lär sig väldigt mycket av dem. En mycket trogen och aktiv vän.


Senast redigerad av:  Sumo

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

Klicka här för fler böcker om Borderterrier...

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder