Ursprungsland:

Frankrike

Namn i ursprungslandet:

Braque Francais, type Pyrénées

Rasgrupp, FCI-grupp:

7 - Stående fågelhundar

FCI-nr:

134
Braque francais, type pyrénées
         

Redigera rasbeskrivning

- Egenskaper och temperament
Braque Français är en arbetande kontinental fågelhund som kan jobba i många slags förhållanden. Rasen är starkt uppbyggd och uthållig och har en stark ståndsinstinkt och apporterar spontant. Flertalet individer sekonderar även naturligt. Det finns ännu bara någon enstaka individ i Sverige, men i Frankrike är den populär tack vare sin tålighet, vidd i söket samt uthållighet i alla slags väder och förhållanden.

Höjd; Hanhundar: 47-58 cm. Tikar: 47-56 cm (Type Pyrenee)

Det finns två typer av rasen, en av typen Gasgogne (större och tyngre) och en mer vanlig av typen Pyrenee - hunden på bilden är av typ Pyrenee.

Det är en mångsidig stående fågelhund vilket gör att man kan använda den till jakt och spårarbete av flertalet viltslag (hårvilt, ställande av fältfågel och apportering av dessa vilttyper). Den är känd för sin mjuka apporterande mun och viltet blir sällan "tuggat" vid apportering. Egenskaper hos individer brukar prövas genom jaktprov för att på ett standardiserat vis få fram goda avelsindivider. Goda avelskandidater är meriterade inom både praktik på jaktprov och estetik på hundutställning.

Braque Français sägs härstamma från de Spanska och Italienska stående fågelhundarna.

Rasen är snarlik, både till utseende och egenskaper, den tyska korthårspointern (Vorsteh) men ägare till Braque Français låter hävda att deras ras är mer ståndsfast, mindre envis och mer lättränad.


- Användning
Stående kontinental fågelhund.

Senast redigerad av:  johami

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder