Ursprungsland:

Danmark

Namn i ursprungslandet:

Broholmer

Rasgrupp, FCI-grupp:

2 - Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

FCI-nr:

315
Broholmer
         

Redigera rasbeskrivning

Broholmeren är en stor, kraftig hund av Mastiff-typ. Med en höjd på 70-75 cm och vikt på 40-70 kg är det tur att rasen framförallt präglas av sin godmodighet. Den stora hunden är mycket lugn, vänlig, tålmodig och robust vilket gör den mycket lämpad för umgänge med barn och andra djur. Trots sitt älskvärda lynne, är hunden också en utmärkt vaktande gårdshund. 
Broholmeren har kort päls och finns i tre färger; en rödbrun, en gul med mask och en mer sällsynt svart.

Hunden har använts både som vakthund, draghund och boskapshund. Under en period använde man Broholmer som ammor till lejonbarn i Zoo och den svarta Broholmeren har använts som vakthund i Tivoli.

Broholmeren är en gammal dansk ras, med rötter i 1500-talet då den danske kungen fick ett par engelska mastiffer som gåva. Dessa parade sig sedan med landets inhemska stora hundar.
På 1800-talet började jägmästare Sehested på slottet Broholm på Fyn att bedriva ett regelrätt avelsarbete med de stora hundarna. Rasen fick såsmåningom namnet Broholm efter slottet. Hundarna blev snabbt populära och fick en stor utbredning. Men krig, hungersnöd och inavel drabbade rasen hårt, och på 50-talet ansågs den allmänt vara utdöd.
20 år senare började några entusiaster med att rekonstruera rasen, och man lyckades så väl att rasen fick en officiell FCI standard 1982.
För att få fram en rastypisk och frisk hund har aveln varit starkt reglerad och att äga en Broholmer har varit förknippad med många restriktioner. Först nyligen har man också tillåtit export av valpar.

I november 2008 bildandes Broholmerföreningen för att vara en kontaktpunkt för alla Broholmerälskare i Sverige och för att i samarbetet med dansk Broholmerselskap fortsätta det viktiga avelsarbetet för att besvara denna fantastisk hunds alla goda egenskaper.

Vill ni veta mer om Brohomeren och vår föreningen? Titta in på vår hemsida www.broholmeren.org.

Senast redigerad av:  admin

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder