Cao da serra da estrela

Ursprungsland:

Portugal

Namn i ursprungslandet:

Cao da Serra da Estrela

Betyder på svenska:

Hund från Estrelabergen

Övriga namn:

Estrela mountain dog

Rasgrupp, FCI-grupp:

2 - Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

FCI-nr:

173
Cao da serra da estrela
         

Redigera rasbeskrivning

Historia

Cao da serra de Estrela är en av Iberiska halvöns äldsta hundraser. I århundraden har rasen används i norra Portugals bergsmassiv för att försvara husdjur och gårdar mot rovdjur och tjuvar. Aveln var helt inriktad på hundens funktion och duglighet som vakthund fram till 1970-talet. Det var först då intresset för rasen vaknade och den rasstandard som skrivits 1933 började tillämpas i praktiken.

Rasens ursprung vet man inte mycket om men det är möjligt att rasen härstammar från de hundar som Vigoterna hade med sig vid folkvarndringen eller de hundar romarna hade med sig då de ockuperade Iberiska halvön.

Fysik och hälsa

Estrelan är en stor och tung ras. En hane kan väga upp till 60kg. Ändå är det en vig och rörlig hund. Estrelan finns både som kort- och långhårig.

Det är en förhållandevis frisk ras som ofta uppnår en ålder på 12-14 år. Höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (AD) förekommer, men i liten utsträckning.

Mentalitet - ingen nybörjarhund

Estrelan är lugn och lojal mot sin ägare och familj, men är till sin natur misstänksam mot främlingar. Det är därför är det viktigt att lägga mycket arbete på socialisering i valpstadiet och vänja valpen vid allt den kan tänkas möta som vuxen. 

Estrelan är en intelligent, envis och självständig hund. Den är avlad för att tänka själv och ta egna beslut. Eftersom hunden är svår att motivera är den också svår att dressera, men hittar man rätt motivering lyckas man...för det mesta. Hunden motto verkar vara "kan bäst själv".

Tomten eller gården behöver vara inhängnad, annars finns risk att Estrelan tar egna turer och utvigdar sitt revir - som den kommer att vakta. Vaktar gör hunden med skall. 

På grund av sina egenskaper kräver hunden en fast hand och är ingen nybörjarhund.

Användning

I Portugal används rasen fortfarande till att vakta i bergen, men den används även inom polisen. I Sverige hålls den främst som sällskapshund.

Senast redigerad av:  admin

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder