Ursprungsland:

Tjeckien, Slovakien

Namn i ursprungslandet:

Ceskoslovensky vlcak

Betyder på svenska:

Tjeckoslovakisk varg

Övriga namn:

Czechoslovakian Wolfdog

Rasgrupp, FCI-grupp:

1 - Vall-, boskaps- och herdehundar

FCI-nr:

332
Ceskoslovenský vlcak
         

Redigera rasbeskrivning

Tjeckoslovakisk Varghund ( Czechoslovakian Wolfdog )

Historia
Tjeckoslovakisk Varghund (Ts Varghund) är från början en korsning mellan Schäfer och varg som togs fram av den tjeckoslovakiska armén 1955-1965, men utvecklingsarbetet fortsatte ända till 1983. Ansvarig för projektet var biologen Karel Hartl på gränsvaktstationens kennel i Libejovice, som skulle bli ansvarig för majoriteten av de fem blodlinjerna som togs fram mellan år 1958 och 1983. Rasen godkändes nationellt hemma i Tjeckoslovakien 1981 men de första 43 hundarna registrerades först våren 1982. Internationellt godkändes rasen så sent som 1989 av FCI på en konferens i Helsingfors Finland. Kravet från FCI var att bara de Ts Varghundar som var minst generation fem (F5) fick registreras som renrasiga Ts Varghundar, vilket idag innebär att det inte finns några Ts Varghundar med vargblod över 32% registrerade. De flesta har inte mer än 28%.

Hälsa och härkomst
Den Tjeckoslovakiska Varghunden är en hälsosam ras tack vare att hundrasen fortfarande är mycket ung och att den härstammar från fyra vargar och 48 handplockade och hårt testade Schäfrar, samt att man tog fram fem separata blodlinjer för att förhindra inavelsproblematik i framtiden. Alla så kallade Hybrider och Varghundar mellan 1958, då den första kullen såg sitt ljus, till 1983, då man lät ta fram den femte och sista blodlinjen, skulle klara av de hårdaste testerna någon hundras i världen behövt genomgå.

Tester och utvecklingsarbete
Alla (Hybrider) och Varghundar testades indviduelt och skulle klara både hälsotest, mentaltest samt att springa 100km i kuperad terräng i minst en snitthastighet av 12km/h. De skulle också klara av att följa ett 100km långt personspår oberoende av om det var dag eller natt eller om det regnat eller snöat i de kuperade bergstrakterna i Tjeckoslovakien. Alla individer som inte klarade testen eller visade skygghet eller aggressivitet fick inte gå vidare i avel. Fortfarande idag finns det uppfödare i Europa som testar och tävlar med sina Ts Varghundar på distanserna 40km, 70km och originaldistansen 100km. Dessa test/tävlingar går under namnen SVP 1, SVP 2 och SVP 3, Även tävlingar och arbetsprov i långdistans-personsök kan göras i Tjeckien och Slovakien.

Beteende och utseende
Den Tjeckoslovakiska varghunden är lätt men stark och springer med långa naturliga steg. Den är i starkt behov av att få jobba eftersom det är en livlig och aktiv hundras. Den lägsta mankhöjden är 65cm för hanar och 60cm för tikar. Det finns ingen övre gräns för hur höga dom får bli vilket gjort att det inte är ovanligt att vissa hanar blir över 70cm i mankhöjd. En vuxen Ts Varghund misstas ofta för att vara en varg medan en valp mer liknar en grå Schäfervalp, fast de har stora stående öron nästan redan från början. Valparna har ibland svarta partier i pälsen men det mesta växer bort och blir grått inom ett halvår.

Att träna en Tjeckoslovakisk Varghund
Tjeckoslovakisk Varghund är inte en ras för alla då den kräver särskild träning. Anledningen till att den måste tränas på ett speciellt sätt är på grund av att den ständigt ifrågasätter sin flockledare och utvärderar och tänker mer på vad den gör och varför, än vad en vanlig hund gör. Det är därför starkt rekommenderat att man har erfarenhet av stora aktiva hundar sedan tidigare för att ha en rimlig chans att lyckas dressera sin Ts Varghund. Repetitionsträning och längre träningspass som avverkas en dag i veckan fungerar oftast inte på denna hundras, så även om det är en arbetande hundras så är det inte en direkt brukshundsras.

Att bo med en Tjeckoslovakisk Varghund
En Ts Varghund-valp växer fort och når i princip sin fulla storlek redan vid 6-8 månader men kan växa någon centimeter till ända upp till 12 månader. En komplett uppsättning tänder består av 42 vassa tänder i varierande storlek och form. När tänderna växer fram biter valpen på allt och det kan därför vara en nödvändighet att avgränsa valpen från bl.a. möbler och elkablar etc. Det kan även vara nödvändigt att ta bort hundbädden om de tuggar på den, så att inte ett oönskat beteende följer med upp i åldrarna. Ts Varghund är ingen stor hundras till antalet och den är mest till för den som är intresserad av att träna personspår eller sök regelbundet med sin hund. Den kan även vara en bra familjehund så länge den vet att den står lägst på rangordningen, såsom alla större aktiva raser måste veta. Aggression hos Tjeckoslovakisk varghund är mycket ovanlig men en stor livlig valp kan lätt välta eller oavsiktligt skada någon när de vill leka, det är därför mycket viktigt att ägaren är medveten om detta och håller valpen kopplad bland folk om den visar sig vara överaktiv. Det är också viktigt att ägaren är en aktiv person som gillar att röra på sig mycket då en vuxen Ts Varghund kräver minst 60 minuters promenad per dag samt dagliga aktiviteter som är stimulerande för hjärnan för att trivas.


Problematik och ärftliga sjukdomar
Förutom att Ts Varghund är mer aktiva och livliga än de flesta hundägare klarar av att hantera så finns en viss naturlig skygghet i rasen och det är därför mycket viktigt med torgträning och socialträning för den Ts Varghund som bor på landet, vilket det flesta Ts Varghunds-ägare gör. Det finns också risk för att din Ts Varghund inte kan vara ensam hemma pga att den då äter upp inredningen i protest mot att den blivigt lämnad eller att den ylar i timmar och lider av separationsångest.
Magproblematik pga oro och åksjuka är det vanligaste problemen som kan uppstå hos en Ts Varghund. Den är dock befriad från det flesta ärftliga sjukdomar, men för säkerhets skull rekommenderas köpare av en valp att vända sig till uppfödare med bra röntgenresultat från HD och AD (ED)-test = höftledsfel och armbågs problematik, då detta är de vanligaste åkomorna hos rasen.

Vid veterinärsbesök
På grund av gener från varg är den Tjeckoslovakiska Varghunden mycket känslig vid sövning, så som t.ex. Vinthunden. Stor försiktighet från veterinärens sida är därför ett måste då känsligheten även skiljer sig mellan olika Ts Varghunds individer. De flesta veterinärer i Sverige är helt omedvetna om detta då det endast finns 20 registrerade Ts Varghund-exemplar av rasen i Sverige än så länge(2012). Informationsplikten inför sövning ligger således på dig som ägare och importör av en Ts Varghund. om en Ts Varghund sövs som en vanlig hund finns det en stor risk att den avlider.


Höjder:
Hanar min 65cm mankhöjd, (64cm i undantags fall)
Tikar min 60cm mankhöjd, (59cm i undantags fall)

Vikter:
Hanar min 26kg (obs ej ideal vikt)
Tikar min 20kg (obs ej ideal vikt)

Propotioner:
Kroppslängd / Mankhöjd, 10:9

Klubbar och Övrigt
1982 registrerades de första 43 tjekoslovakiska varghundarna och 1994 fanns det ca 6000 registrerade Ts Varghundar i världen. Idag finns det rasklubbar i nästan alla europeiska länder, både i Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Polen och Estland. i Norge är rasen dock för tillfället förbjuden pga. att inga raser i landet får ha något vargblod i sig enligt ny lag. De största klubbarna finns i Tjeckien, Slovakien, Italien och Tyskland. Det Tjeckoslovakiska namnet på rasen är Ceskoslovensky Vlcak (CsV) men även namnet Vlciak används. Internationellt används dock oftast det engelska namnet Czechoslovakian Wolfdog (CsW). Samtliga från de första generationerna från (Hybriderna) (F1) till de Ts Varghundar som användes i avel fram till generation 5 (F5) saknade FCI-stamtavlor och gick under namnet Cesky Svasu (CS).

Lagar
Enligt svensk lag får man importera Ts Varghund sedan 1998 då generation F5, lagstiftningen som FCI tagit fram, godkändes av den svenska staten och jordbruksverket. Att registrera rasen hos Skk skulle dock dröja ända till 1 jan 2008 pga. att man då ville arrangera World Dog Show 2008 i Sverige och därmed blev tvungen att godkänna flera raser som man tidigare ratat, en annan Varghunds ras som godkändes av SKK var Saarloos Wolfhund (2007).

Mer information om Tjeckoslovakisks Varghund
Det finns böcker om Ts Varghund på tyska, italienska, tjeckiska och slovakiska men inte på engelska än så länge. Vill ni läsa mer om Ts Varghund på svenska eller engelska så få ni förlita er till webben, sök då på Tjeckoslovakisk Varghund eller Wolfdog.

Förkortningar
FCI = Federatio Cynologique Internationale, världs organ för godkännande av nya hundraser.
SVP = lång distans lopp för hund.
SKK = Svenska Kennel Klubben
Ts Varghund = Tjeckoslovakisk Varghund.


Copyright och Text av Mikael Dahllöf ,Wolfdoginformatör i Sverige.
Källa @ Wolfdog.se

Senast redigerad av:  Mikael

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder