Chinese crested dog

Ursprungsland:

Kina/Storbritannien

Namn i ursprungslandet:

Chinese Crested Dog

Övriga namn:

Kinesisk nakenhund
Powder puff

Rasgrupp, FCI-grupp:

9 - Sällskapshundar

FCI-nr:

288
Chinese crested dog
         

Redigera rasbeskrivning

Allmänt

Chinese Crested Dog finns i två varianter; nakenhund och powder puff (med päls).

Rasen introducerades till Svergie år 1973 och kallades först Kinesisk naknhund. Den föds antingen hårlös över hela kroppen eller med en lång skir päls (sk powder puff).

Historia

Kinesiska nakenhundens släktskap med andra nakenhundar är oklar liksom dess ursprung. Hårlösa hundar har uppstått genom spontan mutation finns dokumenterade runt om i världen. Exempelvis Japan, Afrika, Västindien, Central- och Sydamerika. Det ifrågasätts om Kina verkligen är rasens ursprungsland. Många anser att hundrasen kommer från Afrika istället. Men det är i alla falI bevisat att hårlösa hundar var populära hos adeln i Kina redan under Han-dynastin (206 f.Kr. - 220 e.Kr). Chinese Crested dog finns beskriven i Kinesisk literatur från1400-talet och under 1500-talet var det en välkänd handelsvara som kinesiska köpmän hade med sig runt om i världen. 

Enligt en del berättelser användes nakenhunden som både värmekälla och föda under svåra tider. De ansågs även ha en funktion som vakt och sällskapshundar. 

Helhetintryck

Rasen är en liten, rörlig och graciös med medelfin till fin benstomme. Den har antingen slät, hårlös kropp och päls endast på huvud, tassar och svans eller är den täckt med en slöja av mjuk päls. Två typer av rasen förekomer: hjorttyp-elegant och finlemmad - och "cobby"-typ med tyngre kropp och benstomme.

Karaktär

Chinese Crested dog är gladynt och aldrig ilsken. Den är självsäker och aktiv. Benhård diciplin passar inte en nakenhund. Men en normal uppfostran behöver den. Hunden skall inte lämnas ensam allt för länge - får den långtråkigt är risken stor att den hittar på egen sysselsättning och ger sig på inredningen.

Användningsområde

Detta är en utmärkt sällskapshund. Den förekommer mycket på utställningar där både den håriga och nakna varianten välkomna. Aktiviteter som agility och freestyle är att rekommendera, men hundrasen förekommer även på lydnadsprov m.m.

Omvårdnad

Både den bepälsade och nakna varianten behöver badas en gång per vecka. Den nakna för att hålla huden ren och den bepälsade för att hålla fri från tovor. Pälsen behöver efter badet fönas och borstas igenom. Borstning mellan baden behöver som regel inte göras.

Den nakna varianten behöver smörjas in för att hålla huden mjuk. Är den mörk i hyn har den som regel inga problem med solsken, men är den ljus kan den behöva solskydd för att inte bränna sig.

Den nakna varianten behöver skyddas från väder och vind med täcke eller kofta. Den skall aldrig lämnas stillasittande utomhus då det är kyligt eller blåsigt. 

Hälsa

En del ögonproblematik förekommer hos rasen men procentuellt är det en liten del som drabbas.

Hälsoproblem hos den nakna varianten:

Hårlösheten är genetiskt kopplat till tandanlagen, vilket medför att premolarer (främre käktänder) ofta saknas, kvaliteten host tandanlaget kan vara negativt påverkat. Det förekommer ofta att canintänderna (hörntänderna) pekar framåt istället för att peka bakåt. 

Även sned käke och slapp eller lam tunga förekommer hos den nakna varianten.

Den nakna varianten kan i ungdomen drabbas av acne.

Genlära

En valp ärver alltid en gen från vardera föräldradjuren. En från hanen och en från tiken. Denna gen är antingen en pälsgen eller nakengen. Nakengenen är dominant och det innebär att om en hund har en nakengen och en pälsgen så blir hunden hårlös. Får valpen två pälsgener så blir det en powder puff (hårig). Om valpen ärver två nakengener så dör den redan i fosterstadiet. Pälsgenen kan med andra ord inte avlas bort. Utan pälsgenen så föds inga valpar. Två powder puff hundar kan heller inte få nakna valpar eftersom de saknar nakengenen i sin arvsmassa.

Myter

Chinese crested dog har ansetts som en allergivänlig hund på grund av sin hårlöshet. Detta är dock en myt. Enligt forskning så finns det inga allergivänliga hundraser. Det är istället väldig skillnad mellan olika hundindivider hur mycket allergener de avger.

Det sägs ibland att en crested skulle ha lättare för att bli överhettad än andra hundar på grund av att den skulle ha en högre kroppstempratur än andra hundraser. Även detta är en myt. Den har samma kroppstempratur som övriga hundraser, och lider samma risk för överhettning som övriga hundar.

Senast redigerad av:  admin

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder