Ursprungsland:

Storbritannien

Namn i ursprungslandet:

Bulldog

Rasgrupp, FCI-grupp:

2 - Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

FCI-nr:

149
Engelsk bulldogg
         

Redigera rasbeskrivning


Englands nationalras
Engelsk bulldogg är Englands nationalras. Som framgår av namnet har rasen en gång använts till tjurhetsningar, strider mellan tjur och hund. Detta var på sin tid Englands nationalsport och det påstås att det hela började redan på 1200- talet. Rasnamnet bulldogg kom dock att användas så sent som omkring 1630-talet. Strid mellan hund och tjur gick ut på att hunden skulle bita sig fast i tjurens mule samt hänga kvar där och på så sätt trötta ut tjuren. Alldeles speciella krav ställdes på hundens utseende för att denna verksamhet skulle kunna genomföras.

Den moderna bulldoggen
År 1835 förbjöds tjurhetsningar och rasen kom därför att i det närmaste försvinna. Som med så många andra raser fanns det emellertid entusiaster som ville bevara rasen och göra om den till en fredlig sällskapshund. Detta lyckades och den moderna bulldoggen tog form. Dess unika utseende har relativt litet gemensamt med forna tiders stridshundar.

Helhetsintryck
Engelsk bulldogg är en släthårig, kraftigt byggd hund. Ganska lågställd men bred, stark och kompakt. Huvudet är massivt och tämligen stort i förhållande till hundens storlek men aldrig till sådan ytterlighet att symetrin (helhetsintrycket) får hunden att verka deformerad eller att påverkar dess rörelseförmåga.

Ansiktet
Ansiktet skall vara kort, nosen skall vara bred, trubbig och uppåtsvängd. Kroppen är kort och väl samlad, benen kraftiga, muskulösa och i god kondition. Bakpartiet är högt och starkt men något lättare i jämförelse med det tungt byggda frampartiet. Tiken är inte så stor och välutvecklad som hanhunden.

Uppförande och karaktär
Den engelska bulldoggens uppträdande visar beslutsamhet, styrka och aktivitet. Temperamentet skall vara vaket, djärvt, lojalt, pålitligt och modigt. Dess uppträdande skall vara både intensivt (våldsamt, men ej aggressivt) och tillgivet.

Senast redigerad av:  Kajsa20

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

Klicka här för fler böcker om Engelsk bulldogg...

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder