Ursprungsland:

Schweiz

Namn i ursprungslandet:

Entlebucher Sennenhund

Rasgrupp, FCI-grupp:

2 - Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

FCI-nr:

47
Entlebucher sennenhund
         

Redigera rasbeskrivning

HISTORIA: Den till storleken minsta av de fyra sennhundraserna. Namn efter dalen Entlebuch i Schweiz. Kommer antagligen ursprungligen från Asien som mastiff till romarna som använde som strids och boskapshundar på deras erövringståg genom Europa. Därigenom hamna en del i Schweiz och omvandlades till vall- och gårdshundar. Rasen höll på att försvinna vid 1900 på grund av att lantbruket moderniserades, andra utländska raser blev populära. Men man började runt 1910 samla ihop och organisera rasen. 1926 blev det en egen klubb och 1959 kom den till Sverige. Det finns ungefär 85 individer i dag i Sverige.

UTSEENDE: Trefärgad, medelstor hund, mankhöjd 42-50 cm, pälsen kort och glänsande med underhår, hängande öron, vit bläs i pannan och bruna ögonbryn, vita tassar, svart rygg och långsträckt kropp. Kan födas med stubbsvans.

EGENSKAPER OCH TEMPERAMENT: Den är lättlärd och behöver aktiveras ordentligt för att fungera bra. Den behöver arbeta med hjärnan med olika aktiviteter, alla typer av nosarbete är bra, tävlingslydnad och agility uppskattas också. Entlebuchern är en arbetande hund och behöver motion därefter. Den kräver mycket sysselsättning.

ANVÄNDNING: En boskapsdrivande vakt- och gårdshund. Mångsidig arbetshund och trevlig familjehund. Kan användas som brukshund, agility, lydnad och drag. (Arbetsprov på drag arrangeras av sennenklubben.)

Senast redigerad av:  Britt

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder