Gos d'atura català

Ursprungsland:

Spanien

Namn i ursprungslandet:

Gos d'atura català
Perro de pastor Catalàn

Betyder på svenska:

Katalansk fårhund eller Katalansk vallhund

Rasgrupp, FCI-grupp:

1 - Vall-, boskaps- och herdehundar

FCI-nr:

87
Gos d
         

Redigera rasbeskrivning

Gos d´Aturan är en mellanstor, halvlånghårig vallhund som härstammar från de Katalanska Pyreneerna. Den har använts till att valla, vakta och förflytta stora flockar med nöt, får och hästar. Den har oftast blivit skickad ensam med flocken till betesmarkerna varför den utvecklat en hel del självständighet och initiativförmåga. Gos är mycket tillgiven sin herde (och familj/flock), gos:en skulle göra det mesta för dem om han anser att det är rimligt! Gos är en aktiv, intelligent och livlig hund som gärna tar egna initiativ till aktivering.
Rasen behöver inte bara tillräcklig motion utan även mental stimulans och aktivering, rasen är lättlärd i Sverige tränas det vallning, agility, lydnad, viltspår och bruks med varierande resultat.
Mot främmande människor kan Gos vara reserverad och misstänksam varför de ibland kan uppfattas som osociala, de ska dock inte visa någon aggressivitet.

Pälsen är relativt lättskött, den har sträva täckhår och rikligt med underull. När valppälsen fälls kan den dock vara mycket jobbig och kräver daglig genomborstning, men som vuxen är det tillräckligt med en genomborstning i veckan.
Mankhöjden är 45 – 53 cm på tikar och 47 – 55 cm på hanar. Rasen kom till Sverige 1997.

Senast redigerad av:  Gosilandias

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder