Ursprungsland:

Storbritannien

Namn i ursprungslandet:

Greyhound

Rasgrupp, FCI-grupp:

10 - Vinthundar

FCI-nr:

158
Greyhound
         

Redigera rasbeskrivning

Ursprungsland/ hemland: Storbritannien

Användningsområde: Vinthund

FCI-Klassifikation: Grupp 10, sektion 3

Bakgrund/ändamål
Greyhound är en urgammal ras som har sin bakgrund i Orienten. Den kom till England med romarna på 40-talet e Kr och har förblivit konstant i typen sedan dess. Greyhound användes huvudsakligen som jakthund på hjort och hare, där dess snabbhet och styrka kom väl till pass. I våra dagar är greyhound kapplöpningshunden framför andra, särskilt i de anglosaxiska länderna. Den är också uppskattad som sällskaps- och familjehund.

Helhetsintryck
Greyhound är en starkt byggd, muskulös och reslig hund med generösa proportioner och välbalanserad helhet. Den skall ha ett långt huvud, lång hals, torra och väl tillbakalagda skuldror, djup bröstkorg, rymlig kropp, välvt ländparti, kraftfullt bakställ och sunda ben och tassar, vilkas smidighet framhäver hundens speciella typ och egenskaper mycket påtagligt.

Uppförande/karaktär
Greyhound är anmärkningsvärt stark och uthållig. Den är intelligent, vänlig och tillgiven med ett stabilt temperament

Greyhounden är en frisk hundras utan några speciella rassjukdomar.

Den uppdelas i två olika typer Kapplöpningsgreyhound och Utställningsgreyhound. Båda typerna är dock väldigt trevliga familjehundar.

Greyhoundens största företräde får nog anses vara den helhjärtade och genuina vänlighet som rasen kännetecknas av.

En Greyhound har en stor inneboende värdighet, och även om den inte står omskriven i rasstandarden så är det sorgligt att se en rädd och håglös greyhound vilket framstår som ett diskvalificerande fel. Som nämts ovan är greyhounden glad och vänlig, den tycker om alla människor redan från början. Det är således en väldigt lätt hund att anpassa till familjelivet.

Att stora hundar kräver mycket plats och mycket arbete är också en myt vi kan avliva från och med nu. Greyhounds inomhus är väldigt lugna och befinner sig oftast och helst i "sin" fåtölj eller soffa. Det finns exempel på greyhounds som "bor" i docksängar och liknande. När det gäller behovet av motion så leds man kanske att tro att en hund som utan svårigheter rör sig i hastigheter upp mot 70 km/h skulle behöva dagliga motionsrundor tillsammans med vältränade långdistanslöpare. Inte heller det är rätt. Greyhounden är tillfreds med dagliga promenader eller någon timmes "fri lek" tillsammans med matte, husse eller annan hund. Dock måste de några gånger per vecka få möjlighet att släppa loss all sin inneboende kraft på ett fält. Om den vid dessa tillfällen har en lekkamrat som också är Greyhound är lyckan gjord.
...och andra djur.
Greyhounden kräver alltså inte så mycket motion, men kan heller inte få för mycket. Dessutom kommer Du att längta ut för att få se Din Greyhound i aktion. Så motionen kommer förhoppningsvis aldrig att bli en konflikt.

Senast redigerad av:  millan30.228

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

Klicka här för fler böcker om Greyhound...

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder