Ursprungsland:

Peru

Namn i ursprungslandet:

Perro sin pelo del Perú

Betyder på svenska:

Pälslös hund från Peru

Övriga namn:

Inca orchid moonflower dog
Peruansk nakenhund

Rasgrupp, FCI-grupp:

5 - Spetsar och raser av urhundstyp

FCI-nr:

310
Perro sin pelo del perú
         

Redigera rasbeskrivning

Historia / Ursprung
Perro sin pelo del Peru (PSP) var känd i Sydamerika redan före Inkaindianerna. Det finns säkra bevis i form av bilder på keramik från de olika civilisationerna före Inka. De nakna hundarna ersatte i dessa bilder andra viktiga ”symboldjur”, exempelvis puman, ormen eller falken. Av dessa bevis kan man sluta sig till att denna nakna hund förekom under de arkeologiska tidsperioderna före Inka, dvs mellan 300 f.Kr. och 1400 e.Kr. En PSP är en livig och uppmärksam hundras

Allmän beskrivning
Genom sin konstruktion skall rasen ge ett elegant och slankt intryck. Den skall ge en förnimmelse av snabbhet, kraft och harmoni, men får aldrig verka tung

Det främsta kännetecknet för rasen är avsaknad av päls på hela kroppen. Det är tillåtet med päls på huvudet, de nedre delarna av benen, den yttre delen av svansen och ibland några enstaka hårstrån på ryggen.

Ett annat särdrag hos rasen är att hundarna ofta saknar flera tänder, hunden ska dock ändå ha saxbett. Färgen hos en PSP kan variera kraftigt. Det förekommer olika nyanser av svart, grått, kastanjebrunt och ljusblont. Hunden kan vara enfärgad eller ha rosaaktiga fläckar på alla delar av kroppen.


Temperament
Den ska vara vänlig och tillgiven gentemot sina närmaste, men reserverad mot främlingar. Rasen kräver därför mycket träning och socialisering, speciellt som valp. PSP är en utpräglad sällskapshund. PSP ska ge ett elegant och slankt intryck. Den ska ge en förnimmelse av snabbhet, kraft och harmoni, och får aldrig verka tung.

Senast redigerad av:  peruanare

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder