Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/72/176772/hundstunden.se/public_html/forum/Sources/Load.php(195) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/72/176772/hundstunden.se/public_html/forum/Sources/Load.php(195) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/72/176772/hundstunden.se/public_html/forum/Sources/Subs.php on line 2430 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/72/176772/hundstunden.se/public_html/forum/Sources/Load.php(195) : runtime-created function on line 3 Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/72/176772/hundstunden.se/public_html/inc/dbasefunc.php on line 15 Pumi
 
 
StartArtiklarAnnonsmarknadBilderBlandatBöcker / filmerFilmHundraserA - CD - JK - RS - ÖSök hundrasSök i beskrivningKennlarLänkarTemaForumDina uppgifterHjälpOm Hundstunden Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/72/176772/hundstunden.se/public_html/inc/dbasefunc.php on line 15

Ursprungsland:

Ungern

Namn i ursprungslandet:

Pumi

Rasgrupp, FCI-grupp:

1 - Vall-, boskaps- och herdehundar

FCI-nr:

56
Pumi
         

Redigera rasbeskrivning

- Allmänt
Pumin är en ungersk vallhund och finns främst i Ungern, Finland och Sverige.

Vardagsliv med pumin

Det är svårt att säga hur mycket motion en pumi behöver. Men en lagom daglig dos av mental och fysisk aktivitet mår pumin bra av.
Pumin kan vara med på alla former av motion (som vuxen). Den älskar att springa lös, och hänger med på det mesta, den tar sig gärna en simtur om den får och en del pumi har till och med lärt sig dyka. Den är gärna medelpunkten i sin "flock", familj. Pumin är lite av Emil i Lönneberga. Men med en lagom aktiv tillvaro är pumin lugn och harmonisk, hemma som borta.

När man fått sin pumi bör man tänka på att träna den att vara ensam hemma redan efter några dagar. Gör man det brukar det gå bra att lämna den ensam hemma några timmar per dag.- Historia
Rasen uppkom på 1700-talet.
Pumi är en ungersk herdehund som troligen är resultat av korsningar mellan spets, terrier, puli och briard. I Ungern används den i huvudsak till att vakta och valla får och nötboskap, och en del Pumi lär ha använts till vildsvinsjakt p g a dess förmåga att kunna hålla rätt vallavstånd till dessa farliga villebråd. Den är även en skicklig råttfångare.

Pumin i Sverige
Sveriges första pumi kom ifrån Finland i slutet av 1970-talet och 1980 föddes den första valpkullen här i landet. Intresset för rasen var inte direkt stort förrän några år senare då rasen sakta började växa i antal.- Utseende
Mankhöjd, hanar: 41-47 cm. Tikar: 38-44 cm.

Pumin är en medelstor vallhund, ca 40 cm i mankhöjd, Den skall vara kvadratisk med sluttande rygglinje. Svansen bärs tydligt uppåt över rygglinjen. Huvudet skall vara långsträckt. Karaktäristiskt för rasen är de mycket rörliga öronen! De skall vara högt ansatta, upprättstående med vikta, pälsbeklädda tippar.

Alla färger på pälsen är godtagbara, under förutsättning att den är jämn och obruten av vita tecken. Den förekommer i svart, cremé och vit samt grå i olika nyanser.
Pälsen är vågig eller lockig och blir ca 10 cm lång. Den fäller inte, men kan vara i behov av sax och kam ibland.

- Egenskaper och temperament
Pumin är en lättlärd och intelligent hund.

Pumin älskar att vara nära sin familj som den också ser som sin flock. Att ligga i knät likväl som att sova i sängen brukar vara uppskattat, om tillåtelse ges. Den är barnslig, sprallig och lekfull långt upp i åldern och hänger med glädje och entusiasm med på alla aktiviteter som familjen erbjuder.
Pumin är en glad och vaken, nyfiken, orädd och spontan hund. Den är mycket lättlärd, lyhörd och snabb i sin uppfattning och sitt utförande och inte minst i sina rörelser. Inomhus är den stimulerade pumin lugn. Men minsta vink ifrån ägaren får pumin genast på fötter, ivrig att utföra något uppdrag.
Eftersom rasen är snabb i sin uppfattning är det lätt att lära den det man önskar, om man bara informerar den rätt.
Under den gulliga ytan har pumin en stark vilja. Pumin vaktar genom att larma med skall eller morrningar, och viss reservation mot främlingar kan förekomma. Eftersom pumin kan vara reserverad mot främlingar bör man lägga stor vikt vid den sociala träningen hos den unga hunden. Är man medveten om företeelsen så kan man undvika många senare problem.

En Pumi brukar inte ha några problem att umgås med andra hundar, då den har ett mycket tydligt kroppsspråk. Pumin är ingen bråkmakare och det är sällan den som först muckar gräl. Den undviker konfrontation så långt det går.
Några pumi har mer jakt- och viltintresse än andra, men oftast inte mer än det går att träna bort. De springer inte långt under jakten, eftersom de inte vill vara borta från sin ägare.


- Användning
Lydnad, Agility, Bruks pumi finns det nu mera några stycken med, som visat fina resultat. Pumin används också till sök och spår och i början av 1990-talet blev en pumi godkänd räddningshund och en blev diplomerad eftersökshund på vilt. Det finns även några vallande pumi här i Sverige.

Senast redigerad av:  Maria&Lucaz

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder