Shih tzu

Ursprungsland:

Tibet/Storbritannien

Namn i ursprungslandet:

Shih Tzu

Rasgrupp, FCI-grupp:

9 - Sällskapshundar

FCI-nr:

208
Shih tzu
         

Redigera rasbeskrivning

- Historia
Man tror att Shih Tzu´n härstammar från Lhasa apso och Pekingese. Den användes förr som vakthund i tempel och kloster hos tibetanska munkar. Shih Tzun ansågs vara en helig hund som gav skydd mot onda andar. Dalai Lama har sedan århundraden överlämnat Shih Tzus som gåva till den kejserliga Kinesiska familjen. Det ansågs bringa otur att ta emot pengar för dessa hundar, därav tjänade de som gåvor. Shih Tzus är troligen en av världens äldsta hundraser. De kallas även för "lejonhundar" och "dödsdrakehundar". Enligt myten härstammar "dödsdrakehundarna" från "den glömda dalen".

Då det var förbjudet att ge Shih Tzus som gåva till västerlänningar, så kom denna hundras till västerlandet så sent som på 1920/1930-talet. Den mest betydande rasuppfödningen skedde då från början i Storbritannien och Skandinavien. Först på 1950-talet blev Shih Tzun "bofast" i Sverige. 

- Utseende
Mankhöjden hos Shih Tzu är max 27 cm.
Vikt omkring 4,5 - 7,3 kg.
Alla färger är tillåtna.

- Egenskaper och temperament
Det är en charmig, intelligent, livlig, glad, stolt och självständig hund. Shih Tzun kan i början vara något reserverad mot människor och hundar som de ej har träffat förut, men när de har "känt in läget" en stund så går dessa hundar ihop med de allra flesta. 

-Träning:

När man tränar och uppfostrar Shih tzus skall man använda positiv förstärkning. Beröm, lekfullhet och upprepning är den allra bästa vägen. 

Om man är för sträng och argsint/negativ mot en Shih tzu så resulterar det i att hunden drar sig undan och blir misstänksam och ledsen. 

- Användning
Sällskapshund

-Hälsa:

Shih Tzun är generellt en mycket frisk hund med få hälsoproblem. Det vanligaste problemet man söker veterinärvård för är ögonproblem, så det är viktigt att som ägare hålla torrt och rent runt hundens ögon. Vissa individer kan även ha problem med andningen pga kort nos och trånga näsborrar. 

Shih tzun uppnår ofta en hög ålder. 10-16 år eller äldre. 

-Päls:

Shih Tzun fäller inte päls. Den kräver betydande pälsvård om man väljer att låta pälsen växa och bli lång. Vill man ha en mer lättskött päls väljer man att klippa ner pälsen. Vill man hålla pälsen kort så krävs det klippning/trimning ett par ggr per år. Detta kan man göra hos hundfrisör, men det är även enkelt att lära sig själv. Ett tips är att investera i en bra klippmaskin. 

-Övrigt:

Shih tzun räknas som en hypoallergen hund. Dvs. att den är allergivänlig. 

Den gillar att ha en egen upphöjd plats att ligga på och titta ut över omgivningen och vill gärna ligga i ditt knä och gosa. 

Senast redigerad av:  Mysan

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

Klicka här för fler böcker om Shih tzu...

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder