Ursprungsland:

Tibet

Namn i ursprungslandet:

Do-Khiy
Tibetan Mastiff

Rasgrupp, FCI-grupp:

2 - Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

FCI-nr:

230
Tibetansk mastiff
         

Redigera rasbeskrivning

HELHETSINTRYCK

Tibetansk mastiff är en kraftig, välbyggd hund med kraftig benstomme. Utseendet är värdigt men vänligt. Hanen bör vara minst 66 cm i manken och tiken 61 cm. Pälsen är kraftig och tjock på vintern men lättskött. Överpälsen är både smuts- och vattenavstötande. Pga den feta pälsen kan rasen även vara lämplig för allergiker.
Tibetansk mastiff utvecklas långsamt. Tiken når sin fulla mognad vid 2-3 årsåldern. Hanhunden vid tidigast 4 års ålder.
Specifikt för rasen är att tiken löper endast en gång per år, på sena hösten.Tibetan mastiff luktar inte "hund" som andra hundar gör.

UPPFÖRANDE OCH KARAKTÄR

Personligheten varierar mellan hundarna men allmänt är hundarna modiga, reserverade mot främlingar, de är envisa och självständiga. Det är en intelligent ras som är van att fatta sina egna beslut. De är lekfulla och toleranta med barnen samt har stark vaktinstinkt.
Rasen trivs bäst på lantlig miljö med stora ytor. Tibetansk mastiff trivs bäst ute även på vintern. Den gillar att gräva hål i marken .
De är lättlärda men är ingen lydnadshund som underställer sig människan utan vill vara som familjemedlem och gärna fatta egna beslut. Den har mycket god minne. De är också lite "kattlika" i sitt beteende. Det sägs också att få vara "ägt" och älskad av en Tibetansk mastiff är ett privilegium.

Tibetansk mastiff kommer ursprungligen från Tibet och är synnerligen en bastant, stark och gammal ras vars historiska rötter härstammar till forntida Rom ända fram till 500 e.Kr.

Det finns knappast någon annan hundras som det finns så mycket mystik runt om som Tibetansk mastiff.

I sitt hemland Tibet är den i första hand en boskapsvaktande hund, vars uppgift är att vakta får och nötboskap mot såväl två- som fyrbenta inkräktare. Genom sin imponerande storlek och sin förvånansvärt goda rörlighet är den respektingivande och avskräckande.
I Tibet fanns det två typer av Tibetansk Mastiff, en lättare typ som vaktade boskap och en större grövre typ som vakthund i byn. Som vakthund var Tibetan mastiff omutlig och redo att ta livet av alla inkräktare.

De tibetanska raserna tillhör otvivelaktigt till de naturliga hundtyperna. Tack vare deras naturliga kroppsbyggnad är de fria från många ärftliga sjukdomar.

Senast redigerad av:  kyangla

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder