Ursprungsland:

Tibet/Storbritannien

Namn i ursprungslandet:

Jemtse Apso
Tibetan Spaniel

Rasgrupp, FCI-grupp:

9 - Sällskapshundar

FCI-nr:

231
Tibetansk spaniel
         

Redigera rasbeskrivning

- Historia
Den tibetanska Spanieln härstammar från Tibet där den användes som vakthund i bla. klostren. Dess uppgift var att signalera och höll därför utkik från murarna runt klostren och signalerade åt de Tibetanska Mastifferna som ibland gick innanför murarna. Precis som då, tycker de fortfarande om att ha sin utkikspost och sitter därför gärna på bord, fönsterbrädan, högt upp i en trapp mm. Rasen är mycket intelligent och långlivad och kan leva upp till dom är 15-16 års ålder. De är mycket nyfikna och vill gärna vara med i händelsernas centrum, kärleksfulla mot sina ägare men också självständiga och samarbetar då den själv tycker det är dags. Man anser att den är släkt med tibetansk terrier och lhasa apso.

- Utseende
Tibetanska Spanieln är en liten, pigg och aktiv hund med rektangulär, proportionerligt byggd kropp. Litet huvud i proportion till kroppens storlek, lätt välvd skalle med ovala, mörkbruna, uttrycksfulla, framåtriktade ögon. Öronen ska vara medelstora, hängande och ganska högt ansatta. Nospartiet skall vara medellångt, trubbigt med markerade noskuddar och en lagom djup och bred haka. Den skall också ha ett lätt underbett. Nosspegeln skall helst vara svart.

Halsen ska vara måttligt kort med bra resning och ryggen ska vara plan med vällagda skuldror och välvda revben. Svansen ska vara högt ansatt och bäras som en stolt plym över ryggen.

Den ska ha markerad bröstknapp och ett djupt förbröst, normala vinklar med rokokoframben och rikliga fransar på tårna. Dess bakben ska vara kraftiga, välutvecklade med låga hasor och måttliga knävinklar.
Pälsen ska vara silkeslen, rak, lätt åtliggande och underull. Den ska ha en riklig man (som en sjal) byxor fram och bak och svansplym. Tibetanska Spanieln ska också ha fransar på öron och tassar.
Mankhöjden är ca 25 cm.
Alla färger är tillåtna

- Allmänt
Den tibetanska spanieln är egentligen inte någon riktig spaniel. Rasen har fått namnet ändå.

- Egenskaper och temperament
Det är en pigg ivrig hund. Glad, självsäker och trogen sin ägare.

- Användning
Sällskapshund/sällskapshundar.

Senast redigerad av:  Shadowscape

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder