Ursprungsland:

Tibet/Storbritannien

Namn i ursprungslandet:

Tibetan Terrier

Betyder på svenska:

Dhoki Apso

Rasgrupp, FCI-grupp:

9 - Sällskapshundar

FCI-nr:

209
Tibetansk terrier
         

Redigera rasbeskrivning

- Historia
Tibetansk terrier är en vall- och vakthund från Tibet, där den återfanns främst bland nomader, men även i byarna. Dess mycket speciella raskaraktär gjorde den mycket lämpad för sin uppgift och hjälpte den att under århundraden överleva i Tibets karga landskap och klimat Förmågan att kunna ta sig uppför branta bergssidor, att mitt i ett språng kunna ändra språngets riktning / längd eller att exempelvis kunna springa på skare utan att trampa igenom fascinerar. Konstruktionen ger en väl avvägd kombination av smidighet, styrka och snabbhet. Rasens tibetanska namn är Dhoki Apso.

Rasen är inte släkt med andra terriers som namnet antyder. Den tibetanska terriern är istället släkt med den Tibetanska spanieln och Tibetansk mastiff.

- Utseende
Mankhöjd, Hanhund 35,6 - 40,6 cm
Tik något lägre
Vit, guld, crème, grå eller rökfärgad, svart, en- två- eller trefärgad. Alla färger är egentligen tillåtna utom choklad- eller leverfärg. Ska vara svart nospigment och eyeliner.

- Egenskaper och temperament
Tibetansk terrier är en medelstor, robust och i stort sett, kvadratiskt byggd hund, uttrycket är bestämt. Den är livlig, godmodig och en trogen kamrat med många tilltalande egenskaper. Till temperamentet är den öppen, alert, intelligent och modig, varken vild eller stridslysten. Intar en återhållsam attityd mot främlingar.

Rasklubb: http://tibetanskterrier.svktr.nu

Senast redigerad av:  shaggie

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

------- Böcker -------

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder