Welsh corgi cardigan

Ursprungsland:

Wales, Storbritannien

Namn i ursprungslandet:

Ci Llathaid
Welsh corgi (cardigan)

Rasgrupp, FCI-grupp:

1 - Vall-, boskaps- och herdehundar

FCI-nr:

38
Welsh corgi cardigan
         

Redigera rasbeskrivning

Historia

Det finns två raser av Welsh Corgi: Welsh Corgi Pembroke och Welsh Corgi Cardigan. Men deras historia är gemensam.

Welsh Corgin kommer från Wales och raserna utvecklades i grannlänen Pembroke och Cardiganshire. Hundarna användes till att vakta gården och valla nötboskap. Från början var hundarna i Pembroke och Cardiganshire en gemensam ras, men på 1880-talet började man hålla får i Cardiganshire, och det är nu raserna börjar delas upp. Vallningssättet - att nafsa boskapet i haserna - var inte lämpligt för vallning av får, så man börjar korsa in fårhundar i Welsh Corgin i Cardiganshire.

Welsh Corgin är en gammal ras. Den finns dokumenterad på 900-talet! Det är möjligt att Welsh Corgin är släkt med Västgötaspetsen. Men om det var vikingarna som tog med sig Västgötaspetsen till Brittanien eller om de tog med sig Welsh Corgin till Västergötland låter vi i så fall vara osagt.

Fysik och hälsa

Welsh Corgin är en robust, tålig och uthållig hund. Det är en stor hund med korta ben. Inga rasspecifika sjukdomar finns.

Utseendemässigt skiljer sig Cardigan från Pembroke på flera sätt. De tydligaste är att Cardigan finns i fler färger än Pembroke och att cardigans svans ska se ut som en rävsvans medan Pembroke ofta föds med stubbsvans.

Mentalitet

Welsh Corgi är en aktiv och envis hund. Lättlärd, intelligent, signalkänslig och lyhörd. Den behöver en fast och konsekvent uppfostran under uppväxten. 

Skall man leta efter något negativt att säga om rasen är det att den kan bli väl exhalterad då den vaktar och vallar. Då skäller den. Och när den skäller - låter den som en stor hund.

Användningsområden

  • Lydnad
  • Vallning
  • Agility
  • Vakt

Senast redigerad av:  admin

Visa ändringslogg

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder