Information om
American foxhound
från den 2014-09-19

Aktuell version

Hundrasbeskrivning:

En stövare som är hårdsprungen. Används i sitt hemland för rävjakt, puma, bobcat, svartbjörn, tvättbjörn, prärievarg. Hårdsprungen hund som jobbar för att driva i kapp viltet och ståndar vid träd eller gryt och direkt på drevdjuret. I Finland finns idag ca 300 - 400 st och används där för jakt på räv, mårdhund, grävling, lo, björn, varg. I Sverige finns i dag ca 5 - 20 st flera som inte har registrerats i SKK så ett exakt antal finns ej. Det är en ras på stark fram fart då det är en ras som är avlad för rovdjurs jakt i 300 år så de blir lättare få  klövrena då de redan var det då rasen kom från England till staterna och vidare förädlades till att bli mera högbenta och snabbare en sina kusiner. OBS! en hund som kräver mycket träning för att vara nöjd. Högljutt skall som lätt kan störa grannar. Bör inte köpas om man inte är en jägare som jagar mycket. För hundens bästa.

Historia / Ursprung
1650 seglade Robert Brooke till Crown Colony i Amerika med sin flock/grupp av jakthundar och dessa är ursprunget till flera American Hounds. Hundarna stannade kvar i familjen Brooke i nästan 300 år.
George Washington fick Franska Foxhundar sk Grand Bleu de Gascogne, som gåva från Marquis de Lafayette. Många av dessa hundar härstammade från Brooke's, och när dessa korsades med de franska foxhundarna så var dagens American Foxhound född.
Trots envisa rykten om att dessa hundar i början föddes upp för att användas i jakt av ursprungs-invånarna i Amerika så stämmer inte detta.
Rasen föddes upp enbart för att användas vid rävjakt och när den röda räven importerades / invandrade så korsade man Foxhundarna med Irländsk Foxhund för att införa snabbhet och uthållighet i rasen. Kvalitéer som återfinns i dagens hundar.


Allmän beskrivning
Rasstandarden för American foxhound säger att hunden bör vara 21-25 inches (53-64 cm) i mankhöjd och väga mellan 65-75 pounds (29-34 kg), men många av hundarna är större än vad standarden säger. Hanhundar ca 26-29 inches (66-74 cm) och tikar 25-28 inches (64-71 cm). Vikten ligger något lägre än vad rasstandarden säger ca 40-65 pounds (20-29 kg).
En del uppfödare tror att detta kommer från den idag mycket bättre kosten som hundarna ges idag än när man först började avla fram rasen. Foxhundarnas ben är långa och raka och bröstkorgen ska vara smalare. Nospartiet är smalt / avlångt och skallpartiet mer kupol-liknande vilket betyder att huvudet lutar lite. Öronen är långa och sitter lågt. Ögonen är stora bruna och sitter brett isär. Pälsen är kort och strävhårig. Rasen liknar Beagle men är större och högre.


Temperament
American Foxhound är snäll, lugn, lojal, och väldigt kärleksfull hund med sina ägare. Som alla hundar så behöver dom varsam träning, mycket social träning, och ägare som är beredda på att ge dem mycket motion. En uttråkad foxhound hittar på egna saker och bus för att ha roligt och kan förstöra mycket i hemmet om det vill sig illa. Det kan vara allt från klösa på dörrar till att gå bärsärk med kuddar och andra saker som finns i hemmet. Deras storlek ger dem också möjlighet att nå upp till bänkar och de saker som finns där så man får vara noga med vad man har framme om man inte kan vara hemma och passa hunden. Om regelbunda promenader inte kan göras är det bra om man har en säker trädgård så hunden kan röra sig fritt och leka av sig.

Som de intelligenta hundar de är så lär de sig snabbt att öppna dörrar eller grindar och ger sig då ut på upptäcksfärd. När de är ute och rör sig på egen hand så är de riktiga krigare, när en lukt har uppdagats så följer de den ända tills de hitter orsaken till lukten. På grund av att deras jakt instinkt är så stark kan man aldrig lita på en lös Foxhound. De kan snabbt följa en doft rakt ut i gatan och riskera att bli påkörda.

Foxhundar är lätta att leva med. Men är inte några lägenhets hundar direkt och bör ej lämnas ensamma under längre perioder. De kommer bra överens med barn och även små barn, men man måste alltid vara vaksam när hundar och barn är tillsammans, för olyckor kan hända snabbt och hundar kan attackera eller bitas om de känner sig trängda eller utsatta.
Foxhundar är inga bra vakthundar då de gärna välkomnar alla människor i tron om att de ska få godis eller att bli klappade. Detta härstammar från åratal av avel då de hundar som morrade eller visade tänderna för sin ägare inte kunde avlas på eller till och med avlivades just på grund av detta.

Foxhundar är skällande och ylande hundar, visserligen inte ofta men de har högljudda djupa skall som hörs långväga. Ofta uppskattas inte detta av grannarna och särskilt då inte i städer.

Hundarna är envisa och även om de kan följa kommandon så gör dom det först när det passar dem själva. Att träna en Foxhund kan vara påfrestande och tålamodskrävande. Det är viktigt att alltid träna en Foxhund med positiv förstärkning.


Rasrelaterade problem
Rasen brukar inte medföra några genetiska sjukdomar.

Det är lätt att övermata hundarna så att de ökar i vikt. Var noga med att inte göra detta.

En mindre vanlig sjukdom är thrombocytopathy- som är en så kallad blodstörning- som gör att hunden blöder extra mycket om hunden skadas.

Hundarna blir i snitt 10-13 år gamla.

American Foxhundar är en energisk ras och behöver mycket motion.FCI-Rasstandard för American foxhound.

ORIGIN : U.S.A.

DATE OF PUBLICATION OF THE ORIGINAL VALID STANDARD : 02.11.1979.

UTILIZATION : Hound.

CLASSIFICATION F.C.I. : Group 6 Scenthounds and related breeds.
Section 1.1 Large-sized hounds.
With working trial.

HEAD : Should be fairly long, slightly domed at occiput.

CRANIAL REGION :
Skull : Broad and full.
Stop : Moderately defined.

FACIAL REGION :
Muzzle : Of fair length, straight and square-cut.
Eyes : Large, set well apart, soft and houndlike; expression gentle and pleading. Colour brown or hazel.
Ears : Set on moderately low, long, reaching when drawn out nearly, if not quite, to the tip of the nose; fine in texture; fairly broad, with almost entire absence of erectile power; setting close to the head with the forward edge slightly inturning to the cheek; round at tip.

NECK :

Rising free and light from the shoulders, strong in substance, yet not loaded, of medium length. The throat clean and free from folds of skin, a slight wrinkle below the angle of the jaw, however, is allowable.

BODY :
Back : Moderately long, muscular and strong.
Loins : Broad and slightly arched.
Chest : Should be deep for lung space, narrower in proportion to depth than the English Hound, 28 inches girth (71 cm) in a 23-inch (58 cm) hound being good.
Ribs : Well sprung; back ribs should extend well back.
Flank : A three-inch (7,6 cm) flank allowing springiness.

TAIL :

Set moderately high; carried gaily, but not turned forward over the back; with slight curve; with very slight brush.

LIMBS

FOREQUARTERS :

Forelegs straight, with fair amount of bone.
Shoulders : Sloping, clean, muscular, not heavy or loaded, conveying the idea of freedom of action with activity and strength.
Pasterns : Short and straight.
Forefeet : Foxlike. Well arched toes, strong nails, pads full and hard.

HINDQUARTERS :
Hips and thighs : Strong and muscled, giving abundance of propelling power.
Stifles : Strong and well let down.
Hocks : Firm, symmetrical and moderately bent.
Hindfeet : Close and firm.

COAT

HAIR :

Close, hard hound coat of medium length.

COLOUR :

Any colour.

HEIGHT :
Dogs should not be under 22 or over 25 inches (56-63,5 cm).
Bitches should not be under 21 or over 24 inches (53-61 cm), measured across the back at the point of the withers, the hound standing in a natural position with his feet well under him.

FAULTS :

Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree.
• Skull very flat, narrow across the top; excess of dome.
• Roman-nosed, or upturned, giving a dish-face expression.
• Muzzle long and snipey, cut away decidedly below the eyes, or very short.
• Eyes small, sharp and terrierlike, or prominent and protruding.
• Ears short, set-on high, or with a tendency to rise above the point of origin.
• Neck thick, short, cloddy, carried on a line with the top of the shoulders. Throat showing dewlap and folds of skin to a degree termed throatiness ».
• Back very long, swayed or roached back.
• Loins flat, narrow.
• Chest disproportionately wide or with lack of depth.
• Ribs flat.
• Tail long. Teapot curve or inclining forward from the root. Rat tail. Entire absence of brush.
• Forelegs crooked.
• Shoulders straight, upright.
• Out at elbow.
• Carpus knuckled over forward or bent backward.
• Cowhocks or straight hocks.
• Feet long, open or spreading.
• Lack of muscle and propelling power.
• Coat short, thin, or of a soft quality.

Scale of points

Head
Skull 5
Muzzle 5
Eyes 5
Ears 5 20
Body
Neck 5
Chest and
shoulders 15
Back, loin
and ribs 15 35
Running gear
Forelegs 10
Hips, thighs, hind legs 10
Feet 15 35
Coat and tail
Coat 5
Tail 5 10
Total 100


Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.

N.B. :

Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.

 


Kommentar:

Redigerad av:  admin

Visa ändringslogg

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder