Problem med rumsrenhet - Individuella skillnader

Två hundar som blev rumsrena vid olika ålder

Hur fort hunden blir rumsren beror till största delen av hur nitiskt ägaren klarar av att sköta träningen. Men det finns stora individuella skillnader mellan olika hundar.

Tikar jämfört med hanhundar

Tikar är svårare att få rumsrena än hanhundar. Det tar längre tid för tikar att bli rumsrena och dessa kan behöva komma ut och rastas oftare än hanar.

Skillnader mellan olika raser

En studie visar att bland annat Yorkshire terrier är svårare att få rumsrena jämfört med många andra raser. Frågan är dock om det är så att ägare till små hundraser är mindre nitiska med rumsrenhetsträningen, eftersom det är lättare att torka upp efter en liten hund, än en stor.

Vissa raser som avlats speciellt för sitt starka luktsinne (ex. beagle) kan vara extra svåra att få rumsrena. Detta på grund av att de känner en starkare lukt av att platsen varit använd som toalett tidigare, och därför kommer att uträtta sina behov där igen. Andra hundraser som anses vara mindre rumsrena är Basset hound och Miniatyr Schnauzer. Golden retriever och standard pudel tillhör de hundraser som är lättare att få rumsrena.

Samma förhållanden - ändå olika inlärningstid

Det kan vara intressant att veta att det finns exempel på hur två hundar, av samma ras, med samma föräldrar, samma uppfödare och samma ägare ändå blev rumsrena vid mycket olika tidpunkter. Den ena blev rumsren redan vid 8 veckors ålder, medan andra hann bli 8 månader innan den var rumsren.

Miljön kan påverka

Hundar som lever i smutsiga förhållande, t.ex. en hundgård, där avföringshögarna aldrig städas bort, är svåra att få rumsrena. De har lärt sig att leva i en oren miljö. Ofta kan dessa hundar även förorena sin sovplats.

Övrigt

Valpar som kissar mycket sällan kan ta längre tid att få rumsrena. En hundägare har berättat för Hundstunden att hon hade en valp som kissade var 6 - 9 timma och även om ägaren rastade valpen ofta och länge var det svårt att pricka in så att hunden verkligen kissade utomhus och kunde få sitt beröm. Olyckor inomhus hände. Hunden blev rumsren först runt 1 års ålder.

         

                                                                                                                Annons

Källa: Houpt, K (2002) BSAVA Manual of Canine and Feline Behavoural Medicine
Overall, K. (1997) Clinical Behaivoral Medicine for Small animals.
Intervju av hundägare - 2007

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder