Hunden föredrar/undviker vissa underlag

Hund ligger på matta

Om man har problem med att hunden inte är rumsren kan det bero på att hunden föredrar att kissa/bajsa på vissa speciella underlag.

Här finns två olika problem som kan uppstå:

Hunden har inte tillgång till sitt favoritmaterial utomhus

Hunden föredrar kanske att kissa/bajsa i högt gräs. Men blir bara erbjuden att göra sina behov på grusgången. Hunden håller sig istället och kommer antagligen att kissa/bajsa på mattan inomhus därför att det liknar det mjuka gräset mest.

Det kan också handla om att gräset exempelvis är för blött under en regnig dag. Eller att hunden inte tycker om att göra i från sig på snö. Läs mer om väder och rumsrenhet här

När det gått lång tid sedan hunden gjorde sina behov - Se till att rasta hunden ännu oftare och håll den under uppsikt inomhus.

Hunden kissar alltid på vissa speciella underlag inomhus

Det kan handla om att en hund kanske kissar på ex. tidningar så fort det ligger en på golvet. En annan hund kanske sätter sig och kissar på plastpåsar som blivit tappade på golvet. Hunden kissar vid dessa tillfällen normalt mycket och tömmer hela blåsan. (Om endast lite kiss kommer rör det sig istället troligtvis om att hunden markerar).

Beteendet är troligtvis inlärt under valpstadiet. Vid 8 och en halv veckas ålder, börjar valpen lära sig att föredra vissa underlag framför andra att göra ifrån sig på. Blir den van vid att kissa på vissa material i denna ålder fortsätter hunden gärna med det senare i livet. Ibland kan man bli tvungen att ta med sig tidningen ut och lägga på marken för att få hunden att kissa ute.

Så se till att hålla tidningar, plastpåsar eller vad det nu kan handla om för material borta från golvet. Fortsätt med rumsrenhetsträningen och rasta hunden ofta.

         

                                                                                                                Annons

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder