Problem med rumsrenhet - Exalterad

                                                                                                                Annons

Uppspelt hund

En del hundar kissar på sig när de är väldigt glada och exalterade.

Att hundar kissar då de är exalterade är vanligast bland yngre och 'intensiva' hundar som ännu inte har total kontroll över musklerna som kontrollerar urinen. De kan kissa hur som helst - när de står, går eller hoppar upp och ner.

Om hunden är nyvaken eller precis blivit skrämd ökar risken att de kissar på sig.

Många gången händer olyckan när hunden skall hälsa på någon. Till skillnad från hundar som kissar för att visa underkastelse så viftar exalterade hundar på svansen och är översvallande glada.

Behandling

De flesta hundar slutar att kissa på sig vid upphetsning när de växer upp. Om problemen blir för stora följer här några råd:

  1. Rasta ofta - Se till att urinblåsan är så tom som möjligt så minskar du risken för olyckor.
  2. Lär hunden att slappna av - Lär hunden ligga i olika situationer. När hunden slappnar av belönar du. Det är alltså en avslappningsövning och ingen lydnadsövning.
  3. Säg nej - till hunden och nonchalera den när den kissar på sig. Men gör detta först när du vet att hunden är rumsren och att den har full kontroll över musklerna som kontrollerar urinen. Låt hunden utföra en övning som inte är förenlig med upphetsning. Exempelvis stå still eller sitta/ligga.
  4. Om hunden brukar kissa på sig av glädje när du kommer hem - ta som vana att nonchalera hunden direkt och säg åt den att stå still/sitta eller ligga. På det viset blir den distraherad och kommer den inte att bli så uppjagad.
  5. Om hunden brukar kissa när det kommer besök - distrahera den med att låta den stå still/sitta/ligga eller hämta en leksak när gästerna kommer.

Lösningen på problemet är att få hunden mindre uppspelt.

Vissa 'intensiva' hundar behöver mer aktiv motion som exempelvis frisbee, agility eller springa runt med andra hundkompisar.

         

                                                                                                                Annons

Källa: Canine and feline behavioral therapy AvBenjamin L. Hart,Lynette A. Hart,Melissa J. Bain
Houpt, K (2002) BSAVA Manual of Canine and Feline Behavoural Medicine

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder