Problem med rumsrenhet - Söker uppmärksamhet

Hund som söker uppmärksamhet

En del hundar söker uppmärksamhet från sin ägare genom att kissa eller bajsa inomhus.

Hundar som söker uppmärksamhet på detta sätt ser till att kissa/bajsa inne i ägarens omedelbara närhet. När ägaren direkt tar ut hunden är den ofta lekfull och kanske den inte gör några behov alls.

Hunden har alltså tränat ägaren till att om hunden kissar inne kommer den att få komma ut och ha roligt. Ofta är det hundar som kommer ut allt för sällan som utvecklar detta beteende.

Behandling

Genom att se till att hunden får den stimulans den behöver för att må bra kan du bryta den dåliga vanan. Rasta hunden ofta. Gå promenader med hunden. Lek med den och lär den saker som ex. 'ligg' eller 'apport'. På så vis ger du hunden den uppmärksamhet den behöver och hunden behöver inte kissa inne för att du skall göra något med den.

Ta bort mattor och annat ömtåligt underlag under träningstiden. Om du är säker på att hunden inte behöver rastas men hunden ändå kissar framför dig - nonchalera hunden helt och torka bara upp kisset. Om du säger NEJ till hunden får ju hunden den uppmärksamhet den ville ha - så var tyst istället. Genom att nonchalera hunden när den kissar inne kommer hunden till slut att förstå att den inte kommer att få uppmärksamhet på det viset.

         

                                                                                                                Annons

Källa: Canine and feline behavioral therapy Av Benjamin L. Hart,Lynette A. Hart,Melissa J. Bain

© Hundstunden - Kontakta oss för Annonsering, Information eller Synpunkter

Tack till Stock.xchng för fria bilder